Арктическите студове, идващи в Европа, ще тестват крехките енергийните системи

Източна Европа трябва да очаква обилен сняг

10:11 | 1 декември 2022
Обновен: 11:44 | 1 декември 2022
Автор: Джозефин Фокул
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Температурите в цяла Европа вероятно ще паднат рязко този месец след сравнително мекия ноември, а повишеният натиск върху доставките на природен газ ще постави на изпитание крехките енергийни мрежи в региона.

Дългосрочните перспективи от Maxar Technologies Inc. и Marex сочат към по-голяма вероятност за по-хладни от средните условия в по-голямата част от континента. Студен въздух ще духа от Арктика поне през първата част на месеца поради метеорологичния модел, известен като блокиране.

„Студеното начало на декември би довело до повишено търсене в Централна и Северна Европа, с потенциал това да продължи през втората половина на месеца, ако блокирането на Арктика остане силно“, казва Матю Дрос, метеоролог от Maxar. „Основният въпрос, пред който сме изправени сега, е колко дълго ще продължи тази функция за студено блокиране.“

По-меката от нормалната есен позволи на дружествата за комуналните услуги да напълнят хранилищата си за газ и първото продължително застудяване ще натовари тези запаси. Еталонните европейски газови договори са четири пъти по-скъпи от нормалното за това време на годината, което кара индустрията и домакинствата да се сблъскват с нарастващи разходи.

Но не само Европа трябва да се подготви. Температурите в Монголия паднаха до -47C, според националното метеорологично бюро.

Комбинираните студени фронтове в Азия и Европа могат да увеличат конкуренцията за втечнен природен газ, тъй като страните се стремят да заменят руските газови потоци - отчасти с руски LNG. Спот цените на LNG в Североизточна Азия се повишиха в сряда, тъй като времето стана необичайно студено в някои части на Китай.

Очакваните по-хладни условия в Европа се дължат на асиметричен, по-слаб полярен вихър и продължаващо разделяне на вихъра на по-ниски нива, каза метеорологът на Marex Александър Фиеро. Това ще увеличи търсенето на енергия за отопление.

Оливия Бърч, метеоролог в Weather Co., каза, че Северна Европа ще бъде студена, но тя очаква „по-топла, по-влажна и по-ветровита прогноза от Иберия, през Средиземноморието, Алпийския регион“ и към югоизточните райони.

„Повишеното търсене на отопление е по-вероятно по-на север в цяла Великобритания, Северна Европа, Скандинавия и Западна Русия“, каза Бърч, добавяйки, че моделът означава по-малко разчитане на възобновяеми източници като вятърна и хидро енергия.

Есента в Европа беше необичайно топла за сезона, което спомага за задържането на газ в хранилищата, които сега са пълни на около 94% в целия континент. Хранилищата на Германия са пълни почти 99%.

Германската национална синоптична агенция Deutscher Wetterdienst каза, че страната може да се сблъска със застудяване, след като е преживяла третата най-топла есен от началото на събиране на данни - модел в целия континент, който предизвика опасения относно изменението на климата.

В Обединеното кралство се очаква по-студена от нормалното зима с температури под сезонните норми, въпреки че проливните дъждове и силните ветрове са по-малко вероятни, отколкото през типичния декември, казаха от британската метеорологична служба. Възможно е дори да има сняг, като термометрите ще паднат с 1C до 3C по-ниски от обикновено, каза Тайлър Ройс, старши метеоролог за AccuWeather Inc.

Източните страни трябва да очакват обилен сняг, каза Джо Д’Алео, съглавен метеоролог на WeatherBell Analytics LLC.

„Студът наближава“, каза Джонатан Уестби, старши вицепрезидент за LNG в Jera Global Markets, на Световната среща на върха за LNG в Атина. „Хората започват постоянно да се тревожат какво всъщност ще се случи.