Руският петрол вече се търгува далеч под предложения от Европа таван

Тази седмица дипломати от Европейския съюз обсъждаха таван някъде около границата от 65 до 70 долара за барел

10:15 | 26 ноември 2022
Обновен: 11:02 | 26 ноември 2022
Автор: Шери Су и Джак Вителс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато дипломатите от Европейския съюз се пазарят за таван на цените на руския петрол, си струва да си припомним, че нивото, което обсъждат, почти сигурно ще бъде над това, на което в момента се търгува водещият клас на нацията.

Тази седмица дипломати от Европейския съюз обсъждаха таван някъде около границата от 65 до 70 долара за барел. Когато бъде наложено, ограничението се очаква да бъде прието от всички нации от Г-7 в процес, ръководен от САЩ.

Но всичко в този диапазон би било далеч над сегашната цена на водещия руски сорт Urals, според данни, предоставени от Argus Media Ltd., издател на цените на физическите стоки. Urals падна до около 52 долара за барел в четвъртък в два от ключовите западни експортни терминали в страната, показват данните на фирмата.

Всеки купувач, който плаща повече от тавана, няма да има достъп до европейски - особено гръцки - петролни танкери или стандартна за индустрията застраховка срещу рискове като нефтени разливи. Колкото по-висок е таванът, толкова по-благоприятен ще бъде той за износа.

Ако таванът бъде договорен в диапазона от $65 до $70, Русия и нейните клиенти биха могли да получат по-високи цени и да бъдат сигурни в способността си да имат достъп до необходимите кораби.

В момента те не са толкова уверени, създавайки несигурност относно транспортирането на товари, като това е потенциално възпиращо средство за някои купувачи. Самият ЕС ще забрани почти целия внос по море от 5 декември.

Блокът все още продължава да преговаря за тавана. Някои членове, като Полша, смятат, че 65 долара са твърде меки спрямо Москва, докато членове като Гърция, която притежава най-много петролни танкери в света, не иска да падне под 70 долара.

Подобен таван не би бил пълна победа за Москва. Цените на петрола могат да се повишат, както и да паднат, и ако таванът се превърне в утвърдена част от пазара, Русия може да пропусне бъдещи ползи.

Съществува значителна несигурност относно цените на руския петрол, тъй като търговията с националните товари стана по-малко прозрачна след войната. Въпреки това Platts, ценови издател, който е част от S&P Global Inc., също оцени цената на Urals в руското пристанище Приморск на около $52 в четвъртък, според хора, запознати с въпроса.

Цената на Argus се използва от Министерството на финансите на Русия за изчисляване на експортните мита.

Консултантът FGE каза в бележка, че таванът представлява малък проблем спрямо текущите реализирани цени и дори може да се равнява на $3-$4 ръст за Urals.