Таксите за изчакващи танкери вече често надхвърлят 1 млн. долара

Графика на деня, 25.11.2022 г.

17:05 | 25 ноември 2022
Автор: Алекс Лонгли и Шери Су
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

С нарастващите разходи за доставка идват и много по-високите сметки за корабите, които не правят нищо.

На пазара на петролни танкери дневните ставки за закъснели кораби - помислете за таксита, чакащи с включен брояч - вече са достигнали границата от около 100 000 долара, според търговци и корабни брокери.

Не е нечувано на някои места закъсненията да достигнат седем до десет дни, намалявайки печалбата от физически сделки с петрол.

Подобни задръствания не са нещо необичайно, когато фактори като лошото време в Северно море правят товарите твърде рискови или Covid контролът забавя логистиката в китайските пристанища.

Наскоро два кораба, които трябваше да натоварят петрол на терминал на брега на Шотландия, бяха забавени с почти седмица, според хора, запознати с въпроса. Друг кораб, пълен със суров петрол от Казахстан, чака близо до Нидерландия от 10 ноември.

Капацитетът на глобалния петролен танкерен флот намалява все повече поради надвисналото ембарго на Европа върху руския петрол, което принуждава плавателните съдове да правят по-дълги курсове. Това също затрудни намирането на заместващи кораби в кратки срокове, тъй като търсенето е ефективно увеличено от по-дългите пътувания.