Русия вероятно ще подкрепи удължаване на сделката за износ на зърно през Черно море

Споразумението изтича в събота (19 ноември), а в него е заложено продължаването му със 120 дни

16:30 | 15 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Nicole Tung/Bloomberg
Снимка: Nicole Tung/Bloomberg

Очаква се Русия да се съгласи за удължаване на споразумението, сключено с посредничеството на ООН, което позволява износа на зърно и други селскостопански продукти от Черно море, осигурявайки жизненоважен поток от хранителни продукти към световния пазар, съобщава Bloomberg.

Русия вероятно ще позволи сделката да бъде подновена след изтичането ѝ на 19 ноември, посочват четирима запознати източници, пожелали да запазят анонимност. Те не уточняват дали Москва ще се стреми да добави нови условия в замяна на удължаването.

Първоначалното споразумение, сключено в края на юли с Анкара и Киев, съживи износа по море от Украйна, след като Русия блокира пристанищата в страната. То беше сключено с посредничеството на Турция и ООН и беше подписано за 120 дни, които изтичат в събота. Сделката предвижда автоматично удължаване с още 120 дни, освен ако една от страните не реши да се оттегли или да я промени.

Президентът Владимир Путин вече се оплака, че сделката не прави достатъчно за облекчаване на износа на руски зърнени култури и торове, въпреки че те не са обект на санкции и обемите на доставките нарастват. Той също така твърди, че доставките от Украйна не се насочват към най-бедните страни. ООН отбелязва, че целта на споразумението е да се намалят цените чрез увеличаване на доставките за световния пазар.

Украйна е изпратила над десет милиона тона зърно през Черно море от началото на споразумението – основно царевица и пшеница. Реколтата е транспортирана през Азия, Европа и Африка, а част от нея е насочена към Световната продоволствена програма – звено на ООН за помощ в областта на хранителните продукти.

Миналия месец Русия за кратко спря участието си в сделката, но след като ООН и Турция се зарекоха да я продължат въпреки това, така че Кремъл се завърна към нея. В понеделник Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, заяви, че разговорите миналата седмица в Женева с ООН за удължаването на споразумението са били „доста конструктивни“, но отказа да коментира дали то ще бъде удължено.

Украйна също заяви по-рано този месец, че е оптимистична относно удължаване на споразумението.

Износът на зърно от Русия се ускорява на фона на огромна реколта, докато доставките от Украйна се забавят поради несигурността дали сделката ще бъде удължена.