Русия се оттегли от сделката за износ на зърно от Украйна

Министерството на външните работи на Русия нарече спирането на споразумението за зърното "безсрочно",

11:53 | 30 октомври 2022
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Русия се оттегли от сделката за износ на украинско зърно от пристанища в Черно море след удари с дронове срещу нейни военни кораби - ход, който заплашва да изостри световната продоволствена криза и да доведе до ново покачване на цените.

"Това е направо възмутително", заяви президентът на САЩ Джо Байдън пред репортери в Делауеър. "Това ще увеличи глада."

Оттеглянето дойде часове след като Русия заяви, че Украйна е извършила нападение срещу нейния черноморски флот край Севастопол, Крим. Украйна не е потвърдила участието си в удара, ръководен от дронове, но призова за "твърда международна реакция" на решението на Русия.

Русия има практика да отвръща на ударите по Крим, който беше анексиран от Владимир Путин през 2014 г. Силите на Кремъл отприщиха серия от атаки срещу украинската електропреносна мрежа и друга ключова инфраструктура след предишния  удар, приписван на Украйна - експлозията на моста в Керченския проток между континентална Русия и Крим.

Министерството на външните работи на Русия нарече спирането на споразумението за зърното "безсрочно", което помрачи перспективата за преговори за удължаване на споразумението след първоначалната му крайна дата 19 ноември. Сключеното през юли с посредничеството на Организацията на обединените нации и Турция споразумение за безопасно преминаване беше от решаващо значение за осигуряването на възможност за придвижване на милиони тонове зърно, които се бяха натрупали в Украйна след нахлуването на Русия, в допълнение към прибирането на новата реколта.

В редовното си вечерно обръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в момента около 170 кораба са блокирани, а някои от тях чакат повече от три седмици. По думите му това означава, че в морето се намират повече от 2 милиона тона храна.

"Това е абсолютно умишлена блокада от страна на Русия", каза Зеленски. "Това е абсолютно прозрачно намерение на Русия да върне заплахата от широкомащабен глад в Африка и Азия."

Осем месеца след като Русия нахлу в съседната страна, войната придобива още по-жесток характер с настъпването на зимата само след няколко седмици. Милиони украинци са без ток поради продължаващите прекъсвания на електрозахранването, дължащи се на руската бомбардировъчна кампания, Иран доставя въоръжени безпилотни самолети на силите на Путин, а руски официални лица твърдят - в коментари, отхвърлени от Киев - че Украйна планира "мръсна бомба".

Но прекратяването на сделката, считана за жизненоважна стъпка за облекчаване на световната продоволствена криза, заплашва да разшири значението на конфликта отвъд Европа.

Съюзниците на Украйна бързо осъдиха действията си.

"Те винаги търсят някакво основание, за да могат да кажат, че причината, поради която правят нещо възмутително, е, че Западът ги е накарал да го направят", каза Байдън. "Това, което правят, няма никакви основания. ООН договори тази сделка и с това трябва да се приключи."

Путин неведнъж се е оплаквал от сделката, като е казвал, че не се изпращат достатъчно пратки до бедните страни. Русия също така заяви, че нейното собствено зърно и селскостопански стоки не са получили същия достъп до световните пазари.

Твърденията, че развиващите се страни не се възползват от сделката за безопасен коридор, обаче не са подкрепени с данни, които показват, че значителна част от пратките са отишли в тези страни.

Земеделските производители и търговците на зърно следят с нетърпение дискусиите. Форуърдните продажби вече бяха намалели поради опасенията, че споразумението ще отпадне, а Украйна също изрази загриженост за нарастващото изоставане на корабите, които чакат за проверка в рамките на споразумението.

Пазарен шок

Едно продължително спиране на споразумението може отново да предизвика сътресения на световните пазари на зърнени култури. Макар че цените на зърното се понижиха през последните месеци, рязкото покачване на долара доведе до затруднения на вносителите при извършване на плащанията и повиши заплахата от недостиг.

Украйна изнася зърнени култури също по суша и река, но споразумението за безопасно преминаване е от решаващо значение за значителното увеличаване на потока от зърно от един от най-важните производители в света. Повече от 9 милиона тона стоки са напуснали украинските черноморски пристанища, откакто първият кораб отплава на 1 август.

Москва също така се опита да посочи западните съюзници на Украйна като претекст за спирането на сделката. Тя обвини "британски специалисти", че са подпомогнали атаките срещу черноморския флот, което британското министерство на отбраната нарече "лъжливи твърдения от епичен мащаб". 

По-рано Русия заяви, че корабите, които са били обект на нападението, са участвали в осигуряването на сигурността на инициативата за добив на зърно в Черно море - твърдение, което не може да бъде проверено. Москва заяви, че са нанесени само незначителни щети на миночистач на военноморските сили.