Тарас Качка: Износът на зърно през октомври се върна на нивата от 2021

Тарас Качка, заместник-министър на икономиката на Украйна

10:53 | 2 ноември 2022
Обновен: 10:54 | 2 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Руснаците се оттеглиха от споразумението. Какво ще стане сега?

Сега Министерството на инфраструктурата, заедно с ООН и Турция, всички участници се договориха да продължат движението на кораби от украински пристанища и да ги инспектират в съответствие с договорените процедури между четирите страни в различни документи.

Днес почти повече от 200 000 различни видове зърно се изнасят от украинските морски пристанища, така че ще видим какво ще се случи по-нататък. Надяваме се, че всичко ще бъде наред.

Доколко все още е блокирано в момента?

В момента е динамично. През септември и октомври обемът на износа ни се върна на нивата на износа от предишната година. Разбира се, с някои нюанси. Но увеличихме износа. Върнахме се към нормалните обеми през септември, с малко понижение през октомври поради закъснения от страна на руската инспекция, така че това е всичко.

Г-н министър, руснаците казват, че това е временно. Какво според вас трябва да се случи, за да се върнат руснаците в сделката?

На първо място, мисля, че руснаците трябва да разберат, че нямат други възможности, освен ако наистина искат да имат някаква легитимност относно подкрепа срещу глада в световен мащаб, те трябва да приемат от нормалната навигация от украинските пристанища. Дори и без инициативи. Но трябва да имаме сигурност по принцип поне в Черно море, за да имаме по-нормален износ.

Русия се опитва да изиграе няколко карти. Едната е сигурността, а другата – гладът и разговорите за глобалната сигурност, която искат да преследват по много странен начин.

И другата, искат да играят с цените на пшеницата, защото тяхната пшеница се търгува с отстъпки, тъй като никой не вярва на руските търговци.