Тарас Качка: Украйна има капацитет на съхранение на зърно до декември

Тарас Качка, заместник-министър на икономиката на Украйна

10:37 | 2 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Г-н министър, ако не можем да върнем Русия на масата на преговорите и този проблем продължава, кога ще трябва да се притесняваме за недостиг на зърно? Дори да има резервен вариант, в някакъв момент няма да има достатъчно място за съхранение на зърното, което не се изнася. Кога ще настъпи този момент?

Ще достигнем този момент през декември, когато ще пристигнат добивите от царевица. Току-що започнахме жътвата на царевицата.

Какво ще става с тази царевица тогава? Разваля ли се? Какво ще правите с нея?

Тя ще се съхранява във временни складове и може би ще бъде оставена на полето. Определено ще има отрицателен ефект и ще повлияе отрицателно на световния пазар на царевица.

Г-н министър, ако корабите продължат да излизат от вашите пристанища, смятате ли, че ще има значителен риск Русия да атакува цивилни кораби? Колко голям е рискът според Вас?

Мисля, че това е тяхното намерение, да създадат ситуация на риск.  Според мен рискът от това е намален от военната ситуация, от ситуацията със сигурността в сравнение с юли, както и от мисълта за нападение на Русия срещу кораб, който превозва продукти по хранителната програма, например, ще бъде умишлена вреда за най-бедните страни. Мисля, че това ще ограничи Русия от прибягване към някакво насилие.