Трескавият ремонт на Twitter започна да тревожи световните регулатори

Най-големите демокрации в света предупредиха за опасности около новата система за верификация на акаунти

13:33 | 12 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френетичното преустройство на Twitter Inc. под ръководството на новия собственик Илон Мъск привлича вниманието на висши политици и регулатори по целия свят, които казват на най-богатия човек в света, че са готови да го държат отговорен за защитата на данните, модерирането на съдържание и трудовото право.

В дните, откакто главният изпълнителен директор на SpaceX и Tesla пое управлението, Мъск нареди хиляди съкращения на работни места и промени поредица от централни политики в базирания в Сан Франциско Twitter. Имаше и високопоставени доброволни напускания: от сряда ръководителят на отдела за доверие и безопасност Йоел Рот, главният директор по информационна сигурност Леа Киснер, главният директор по поверителността Деймиън Киърън и главният директор по съответствието Мариан Фогарти подадоха оставки.

В рядка интервенция в четвъртък Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ заяви, че следи развитието с „дълбока загриженост“ и каза, че „никой изпълнителен директор или компания не е над закона“.

FTC регулира как Twitter обработва потребителските данни и наблюдава спазването на поверителността и сигурността на данните на компанията, откакто постави компанията под заповед за съгласие през 2011 г., която изисква Twitter да се подлага на независими одити всяка втора година.

Под собствеността на Мъск Twitter е обект на надзор от FTC най-малко до 2042 г., което означава, че всички нови продукти или промени в политиката за поверителност и данни са обект на контрол от страна на агенцията.

„Всичко това е изключително опасно за нашите потребители“, каза служител на Twitter в съобщение на Slack, видяно от Bloomberg. Тяхната самоличност не е известна на Bloomberg. „Освен това, като се има предвид, че FTC може (и ще!) глоби Twitter с милиарди долари съгласно Заповедта за съгласие на FTC, това е изключително вредно за дълголетието на Twitter като платформа. Нашите потребители заслужават много по-добро от това.“

Европа

Политици и наблюдатели в Европа също дадоха да се разбере, че наблюдават отблизо процесите в компанията. Не остана незабелязано, че офисите на Twitter в световен мащаб претърпяха бързи съкращения, а ежедневните промени в правилата отприщиха парад от фалшиви акаунти и имитации.

Twitter ще се срещне с ирландската комисия за защита на данните следващата седмица.

„В светлината на отразяването през последните 24 часа на напускането на старши служители, включително служителя по защита на данните, искаме да установим с Twitter, че те ще продължат да вземат решения от своя ирландски офис“, каза Греъм Дойл, зам. комисар на органа, пред Bloomberg. Европейският GDPR предвижда, че компаниите трябва да имат длъжностно лице по защита на данните.

В петък Службата за рекламни стандарти на Обединеното кралство заяви, че „във време, когато законът и разпоредбите изискват повече от тези платформи по отношение на защитата, която предоставят, смятаме, че е важно промените в персонала да не подкопават способността им да защитават потребителите и рекламодатели“, според говорител.

Кевин Бакхърст, директор в Ofcom, който трябва да регулира Twitter съгласно законодателството за онлайн безопасност, каза, че платформата „изглежда губи някои от най-важните и талантливи хора, включително от екипите за модериране на съдържание и обществена политика“.

„Изобщо не разбирам стратегията, тъй като регулирането на онлайн безопасността е неизбежно в Обединеното кралство и ЕС“, каза Бакхърст в публикация в LinkedIn. „Това са точно хората, от които се нуждаят.“

Министърът на бизнеса на Обединеното кралство Грант Шапс каза на синдиката Prospect, че е следил отблизо съкращенията на работни места в Twitter и че ще пише на компанията, „за да потърси уверение, че ще спазва всички съответни законови изисквания“.

Базираният в Тексас милиардер Мъск многократно е казвал, че Twitter ще защити „свободата на словото“. Той ще трябва да направи това, докато се ориентира в редица нови закони за онлайн безопасност по целия свят относно модерирането и речта на омразата.

Европейският съюз наскоро подписа Закона за цифровите услуги в закон, който регулира как технологичните компании модерират съдържание и определя глоби от до 6% от годишните продажби за нарушения.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон предупреди Мъск часове след приключването на сделката за 44 милиарда долара миналия месец, че компанията трябва да „спазва нашите правила“. По-рано Мъск каза на Бретон, че е съгласен „с всичко“, което високопоставеният служител на ЕС е казал в дискусия относно цифровото регулиране.

Късно в четвъртък френският президент Еманюел Макрон повтори подхода на Бретон, като попита Мъск в Twitter „ще защити ли птицата нашите деца?“ във връзка с логото на сайта. Мъск отговори "абсолютно".

Благодатна платформа за дезинформация

Длъжностни лица от много от най-големите демокрации в света предупреждават, че новата абонаментна услуга на Twitter Inc., въведена от Мъск, е благодатна среда за дезинформация.

От Индия до Бразилия и САЩ служители предупреждават за разпространение на фалшиви акаунти, като някои казват, че новата система, в която може да се купи синя отметка за $7,99 на месец, е готова за злоупотреба.

Услугата вече беше спряна, след като абонати платиха за създаване на фалшиви профили със сини отметки за верификация. Най-видимата злоупотреба дойде от вълна от профили, осмиващи големи марки, включително Tesla Inc., Nestle SA и Lockheed Martin Corp.

Бързо се появиха и акаунти в Twitter със синя отметка, които се представят за американски политици, включително президента Джо Байдън и губернатора на Флорида Рон ДеСантис. Един акаунт, създаден от Washington Post като експеримент, имитиращ сенатора от Масачузетс Ед Марки, беше погрешно етикетиран като потвърден, тъй като принадлежи на известно лице в правителството.

Ед Марки критикува промените в платформата от реалния си акаунт, предупреждавайки, че Twitter и неговото ръководство носят отговорност „да гарантират, че платформата няма да се превърне в развъдник за манипулация и измама“.

Индийските служители по сигурността, включително тези, които се грижат за сигурността в щатите Джаму и Кашмир, са притеснени, че Twitter манипулациите със синя отметка могат да бъдат използвани за разпространение на дезинформация, според хора, запознати с въпроса, пожелали анонимност, тъй като не са упълномощени да говорят с пресата.

Индийското правителство не отговори веднага на искане за коментар.

Говорител на Луиз Инасио Лула да Силва каза, че екипът на новоизбрания бразилски президент е загрижен за нарастването на дезинформацията и фалшивите акаунти още преди Мъск да купи компанията.

„Тwitter не направи много, за да ограничи дезинформацията, речта на омразата и атаките срещу демократичните процеси на изборите през 2022 г.“, каза говорителят. „Компанията спази съдебни решения, но продължи да позволява разпространението на фалшиви и автоматизирани акаунти, използвани от поддръжниците на Болсонаро, докато проверените акаунти неколкократно публикуваха фалшиви новини. Това вече изглежда отразяваше поведението на екипа на платформата в лицето на началото на управлението на Илон Мъск.”

Европейската комисия заяви, че в момента не е запозната с проблем с фалшиви акаунти, имитиращи комисари. Въпреки това, като страна, подписала Кодекса на добрите практики, Twitter трябва да се ангажира да гарантира целостта на услугите, каза изпълнителният орган на Европа.

Практическият кодекс на Европейския съюз за платформите за социални медии беше подсилен през 2022 г., за да се засилят мерките, предназначени да намалят манипулативното поведение, използвано за разпространение на дезинформация, като фалшиви акаунти.

Twitter не отговори веднага на искане за коментар.