Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Дълговото бреме на Twitter се увеличава от огромния спад на приходите

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 08.11.2022

11:30 | 8 ноември 2022
Обновен: 11:36 | 8 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

Огромният спад на приходите на Twitter увеличава тежкото дългово бреме, като очакваната икономическа рецесия ще натежи на рекламните приходи на социалната компания през следващата година. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Разкритието на Илон Мъск, че Twitter е претърпял „огромен" спад на приходите, откакто той пое управлението преди 10 дни, подчертава несигурния характер на финансите на компанията за социални медии, след като той я натовари с дълг от 13 млрд. долара, твърдят кредитни експерти, цитирани от Ройтерс. 

В петък Мъск съобщи в Twitter, че социалната компания губи повече от 4 млн. долара на ден, главно защото рекламодателите са започнали да бягат, след като той пое управлението. Той обвини активистите за граждански права, че оказват натиск върху рекламодателите, въпреки че много хора от рекламния бранш твърдят, че за това са допринесли и неговите туитове, разпространяващи конспиративни теории.

Още преди тези сътресения Мъск организира придобиването, което доведе до ръба на финансите базираната в Сан Франциско компания.

През следващите 12 месеца Twitter ще трябва да плати лихви в размер на близо 1,2 млрд. долара по дълга, който Мъск натрупа след поредица от повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, показва анализ на условията за финансиране, оповестени в регулаторните документи.

Плащанията надхвърлят последните оповестени парични потоци на Twitter, които възлизат на 1,1 млрд. долара към края на юни според финансовите отчети на Twitter, направени преди Мъск да я свали от борсата на 27 октомври.

Някои аспекти на текущото финансово състояние на Twitter са несигурни, тъй като компанията не е разкрила достатъчно информация. Не е ясно каква част от дълга в размер на 5,29 млрд. долара, който Twitter имаше преди придобиването, е била рефинансирана или е останала в компанията. Не е ясно също така каква част от 2,7 млрд. долара в брой, които Twitter притежаваше към края на юни, може да запази, след като стана непублична компания. 

Инвеститори и анализатори заявиха, че Мъск трябва да гарантира, че компанията е достатъчно печеливша, за да посрещне плащанията по дълга си, или ще се наложи вливане на пари в брой.

„Задлъжнялостта може да нарасне до двуцифрено число, освен ако Мъск не внесе значително повече собствен капитал, отколкото се предвиждаше по-рано, или значително не подобри рентабилността", пишат анализаторите на S&P Global в бележка. Те дадоха на компанията неинвестиционния рейтинг B-minus.

Мъск и останалите инвеститорите колективно подписаха чек за повече от 30 млрд. долара от собствените си пари за сделката с Twitter. Тези пари ще бъдат изложени на риск, ако Twitter се нуждае от преструктуриране на дълга.

Мъск започна драстично да съкращава разходите, като освободи половината от 7400-те служители на компанията. Като цяло той се опитва да намери икономии на инфраструктурни разходи, включително от сървъри и облачни услуги, в размер до 1 млрд. долара. През 2021 г. Twitter е имал общи разходи в размер на 5,6 млрд. долара.

Мъск също така очерта планове за нова абонаментна услуга, която ще включва проверка на автентичността на потребителите на Twitter и ще струва 8 долара на месец. Ако той успее да генерира достатъчно приходи, за да диверсифицира печалбата на Twitter, без да отблъсква потребителите, това би било от полза, смятат кредитните анализатори. 

В бележката си анализаторите на S&P посочват също, че очакваната икономическа рецесия ще натежи на рекламните приходи на Twitter през следващата година. Миналата седмица Мъск заяви, че Twitter е по-уязвим от съкращенията на рекламата, отколкото други платформи за социални медии, тъй като по-голямата част от нея идва от реклама на марки, а не от реклама с пряк отговор, която включва взаимодействие с потребителите. Рекламодателите намаляват първо рекламата на марките по време на икономии.

Неволите на Twitter са проблем и за банките, които подкрепиха придобиването на Мъск, дори ако компанията продължи да изпълнява дълговите си задължения, защото те трябва да се освободят от дълга и да го продадат на инвеститорите. Досега те го задържаха, защото по-високите лихвени проценти го направиха по-малко привлекателен за инвеститорите и ще трябва да го продадат с отстъпка. Влошаването на бизнеса на Twitter може да превърне загубата от стотици милиони долари за банките в такава за милиарди долари.

„Ще бъде трудно да се продаде дългът, защото се очаква бизнесът да се влоши през следващата година", казва Роберта Гос, старши управляващ директор в Pretium Partners LLC, която инвестира в корпоративен дълг. 

Междувременно Мъск заяви, че използването на платформата на социалната медия е „рекордно високо", без да представи доказателства или да обясни как определя използването. 

В друг туит той добави: „Само се надявам сървърите да не се разтопят!"

По-рано The Verge съобщи, че дневният ръст на потребителите на Twitter е достигнал „рекордни стойности" през първата седмица, в която Мъск е собственик на компанията, като се позова на документ на компанията. След приключването на сделката за поглъщане т.нар. монетизируем дневен ръст на потребителите на Twitter се е ускорил с до над 20%, става ясно от вътрешен документ, който е бил предоставен на екипа по продажбите на Twitter, за да се използва в разговорите с рекламодатели, съобщи The Verge. 

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.