Китайският юан се срина до нивата от 2007 година, а Япония пак подкрепи йената

Властите опитаха да забавят обезценяването на юана, но валутата е на път да отбележи най-големия си годишен спад в цената от 1994 г. насам.

10:16 | 25 октомври 2022
Обновен: 10:18 | 25 октомври 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският юан поевтиня до най-ниската стойност от 2007 година, след като Китайската народна банка отпусна хватката върху валутата и определени фиксинга на 14-годишно дъно, предава Bloomberg.

В Шанхай валутата загуби 0,6% за деня и се разменяше за малко над 7,3 юана за долар, като се доближи до долния край на диапазона от 2%, в който може да се търгува. Юанът достигна и най-ниските нива от над 1 година спрямо кошница от основни валути, показва проучване на Bloomberg.

Годината, която и без това беше трудна за китайските инвеститори, изглежда ще се превърне в нещо много по-лошо - акциите, търгувани в чужбина, падат свободно, чуждестранната валута е на рекордно ниско ниво, а юанът на вътрешния пазар заплашва да наруши строго регулирания си търговски диапазон. Промените в ръководството, което дава неоспорим контрол на президента Си Дзинпин, рискува да разпали отново дебата, че във втората по големина икономика в света не може да се инвестира.

"Властите позволяват на юана да се коригира, след като се опитаха да го ограничат по време на партийния конгрес." Въпросът е докъде ще позволят да стигне на юана, казва Кун Гох, ръководител на отдела за изследвания в Азия в Australia & New Zealand Banking Group, "по-слабият юан ще има известен каскаден ефект върху други азиатски валути."

Юанът достигна

Действията на Китайската централна банка, която разхлабва хватката си върху юана, са в контраст с Японската централна банка, която отново се намеси, за да подкрепи йената. Загубите на юана и йената засилват натиска за понижаване на азиатските валути, които вече са обременени от увеличаващата се разлика в лихвите им спрямо САЩ.

Ходът на Китайската централна банка да облекчи строгия си фиксинг след партийния конгрес беше предвиден от около 90% от 30-те търговци на юани, отговорили на анкета на Bloomberg направена през миналата седмица. Половината от анкетираните заявиха, че очакват юанът да достигне 7,4 или дори 7,5 за долар в рамките на годината, а само 10% очакват равнище около 7,25 за долар.

В понеделник юанът на континенталния пазар се доближи най-много до преминаване на долния край на търговския диапазон от 2015 г. насам. Въпреки това той намали част от загубите си в рамките на деня във вторник, след като китайските акции се възстановиха от историческата разпродажба, а притокът на капитали в континенталната част на страната от глобални инвеститори чрез връзката с пазара в Хонконг беше възстановен. Индексът Hang Seng China Enterprises Index се повиши с повече от 2% след срива от 7,3% в понеделник, който доведе до най-ниското ниво на показателя от 2008 г. насам.

Мерки в Китай

Китай предприе няколко мерки за забавяне на обезценяването на юана, но континенталният юан продължава да е на път да отбележи най-големия си годишен спад в цената от 1994 г. насам. Китайската народна банка определи поредица от по-силни от очакваното фиксинги на юана, увеличи предлагането на чуждестранна валута на континенталния пазар и оскъпи късите позиции на юана чрез деривати за търговците.

Непосредствено преди да публикува фиксинга си във вторник, централната банка промени политиката си, за да улесни компаниите да търсят финансиране в чужбина, като на практика позволи по-голям приток на капитали. Въпреки това по-високата цена на офшорното финансиране вероятно ще ограничи набирането на средства в чужбина и ще намали въздействието му върху юана, заяви Уан Джийи, председател на Shanghai Fang Chang Information Development Co., фирма за финансови проучвания в Китай.

В края на миналата седмица заместник-управителят на Китайската централна банка Пан Гуншен потвърди ангажимента си да поддържа юана "стабилен на разумно и равновесно ниво" и обеща да продължи реформите в областта на валутните курсове. В статия, публикувана по-рано този месец, централната банка заяви, че валутата "сама ще постигне равновесие, тъй като търсенето и предлагането играят решаваща роля", с което показа нежеланието си да се намесва активно.
"Централната банка позволява повече на пазарните сили да определят посоката на движение на долара спрямо юана", заяви Джу Уанг, ръководител на отдела за валутна и лихвена стратегия за по-голям Китай в BNP Paribas SA, като добави, че в исторически план юанът обикновено се включва късно в цикъла на силния долар. "Когато слабостта на юана започне да се задълбочава, значи не сме далеч от пика на агресивността на Фед", каза тя.