Европа не може да пренебрегне предупреждението на Байдън за "Армагедон"

Ядрените заплахи на Владимир Путин трябва да се приемат много сериозно

19:40 | 7 октомври 2022
Автор: Ясмина Кузманович
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Европейските лидери заявиха в петък, че предупреждението на президента на САЩ Джо Байдън за "Армагедон" и евентуално използване на ядрено оръжие от страна на Русия показва сериозността на заплахата от ескалацията на ситуацията в Украйна от страна на Москва.

Естонският министър-председател Кая Калас заяви пред репортери, че ядрените заплахи на Владимир Путин трябва да се приемат много сериозно. "Ако бъдат използвани ядрени оръжия, тогава това е съвсем ново ниво", каза тя. "А никой не може да спечели ядрена война. Това е много ясно. И аз разбирам, че тези послания са били дадени на Путин и Кремъл, че не може да спечелят тази война".

През последните дни американски и други западни официални лица омаловажиха непосредствения риск от използване на ядрено оръжие, като заявиха, че няма индикации, че Москва се готви да използва арсенала си. Руският президент поднови ядрената си реторика, когато обяви анексирането на украинска територия, но тя повтаря подобни предупреждения, които той отправя, откакто нахлу в Украйна през февруари.

Към лидерите на Европейския съюз, които се срещнаха в Прага, за да обсъдят войната в Украйна и енергийната криза в блока, в петък чрез видеоконферентна връзка се присъедини украинският президент Володимир Зеленски.

Изказването на Байдън в четвъртък, че дори използването на малки тактически ядрени оръжия може да доведе до "Армагедон", подсказва, че Вашингтон се притеснява, че Путин може да промени тактиката си, тъй като продължава да търпи смущаващи неуспехи в Украйна. 

Тъй като руските войски постоянно губят позиции в резултат на украинската контраофанзива, Путин призова 300 000 резервисти и обеща да използва "всички средства, с които разполагаме", за да защити страната си, включително окупираните части на Украйна, които наскоро анексира.

Руският президент не е казал изрично, че това означава ядрени оръжия, но някои от неговите лейтенанти призоваха за използване на тактически оръжия, за да изпратят сигнал за решимостта на Кремъл. Малките тактически оръжия вероятно ще отнемат известно време, за да се подготвят и да бъдат в позиция за разполагане.

"Опитваме се да разберем къде е отбивката на Путин? Къде слиза той? Къде ще намери изход?", заяви Байдън по време на събиране на средства в Ню Йорк. "Къде ще се окаже в положение, в което не само да загуби образа си, но и да загуби значителна власт в Русия?"

Лидерите на ЕС останаха единни в подкрепата си за Украйна, дори когато заплахите на Путин разтревожиха страните членки, особено на изток.

"Наистина трябва да мислим, че все още е останало зрънце разум, че ще избегнем ядрена война", заяви хърватският министър-председател Андрей Пленкович.