Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Саудитска Арабия се противопоставя на САЩ и помага на Путин с намаляването на добива

Николай Ваньов, управляващ директор на МК Brokers, "Бизнес старт", 06.10.2022 г.

11:38 | 6 октомври 2022
Обновен: 16:51 | 7 октомври 2022
Автор: Даниел Николов

Европа трябва да започне да търси енергийни алтернативи на своя територия като разработване на нови АЕЦ и проучване на собствените находища на шистов газ, ако иска да е наистина независима от Русия. За Източна Европа откъсването от руската енергийна зависимост ще е много по-трудно, тъй като до голяма степен й липсва инфраструктурата и алтернативи, налична в западните държави - терминали за LNG, повече петролни доставки от Северна Африка, Норвегия и САЩ. Ходът на ОПЕК+ да намали производството на петрол с 2 млн. барела на ден в никакъв случай не е положителен за Европа и нейните съюзници. Това коментира Николай Ваньов, управляващ директор на МК Brokers, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселиина Петкова.

"Саудитска Арабия за първи път сериозно се противопостави на Вашингтон. При предишното намаление на квотите за добив, това се случи с голямото одобрение на САЩ - беше в разгара на пандемията, като през май 2020 г. видяхме отицателни цени на затварящ фючърс на петрола, което никога не бяхме виждали досега."

Решението на ОПЕК+ се отнася за намаление на квотите, а не на реалния добив, напомни Ваньов. Реалният спад според различни оценки ще е между 880 хил. барела на ден до 1.2 млн. барела.

Пазарите реагираха по-скоро предварително с повишение от 3%-4.5% в цените на WTI и Brent, а след обявяването на съкращението даже имаше лек спад, като в четвъртък се търгуват в тесен рейндж от $0.50. Настоящият рейндж от $85-$95 за барел WTI изглежда стабилен. Силата на долара донякъде смекчи това движение, каза Ваньов.

"Пазарите на петрол не са от най-прозрачните на света. Предстои да видим дали става дума за реално намаление на добива или преразпределние на квотите. Начинът, по който реагираха пазарите, показва, че може да е 50/50."

В последните месеци САЩ се опитват да върнат забравени играчи като Венецуела и Иран на петролния пазар и появата на тези конкуренти няма как да допадне на Рияд.

Край на войната в Украйна и сериозно намаляване на енергийната зависимост на Европа от Русия може да доведе до по-голяма промяна в цените на петрола. Устойчивост на инфлацията, нестандартни монетарни политики от банките от своя страна могат да предизвикат сериозни ръстове.

"Намираме се в много преломен момент - през октомври и ноември ще се види как ще се развие войната и дали енергийните планове на Европейската комисия ще сработят или ще се окажат пълен фарс. Последните данни показват, че газохранилищата са по-пълни спрямо последната година, тази зима е подсигурена, но следващата година е пълен мрак и не знаем как ще се подсигурим за зимата на 2023 г."

Световните потребители на руски петрол едва ли ще искат да плащат много над тавана, поставен от ЕС в новия пакет санкции. Таванът ще сработи поне в краткосрочен вариант, но едва ли на 100%, тъй като има предлагане на петрол в световен мащаб, а САЩ готвят допълнително увеличаване на производството. Ще е необходимо много силно обединение в Европа, а както се видя по време на войната за доставки на природен газ някои страни членки са склонни да водят доста независима политика, коментира Ваньов.

Русия може да продава неограничени количества на Саудитска Арабия, а Рияд изнася за целия свят, като няма реалистичен начин да се проверява първоначалния източник на суровината и товарите, добави Ваньов. Саудитска Арабия може да замени дори вътрешното си потребление с руски петрол и да изнася повече.

"Забраната на внос на руски петрол няма как теоритично да бъде изпълнявана, докато тази част от Европа се захранва по тръбопроводи от Русия. Войната в Украйна и тази безумна руска агресия трябва да бъде наказвана по всякакви начини.., но не може да бъдат оставяни някои страни да изпаднат зад борда. Унгария го каза пряко: ние не можем да си позволим да спрем руския петрол, защото това означава да спрем да употребяваме петрол. Сходно е положението в Словакия, България, даже Румъния. Европа трябва да намери механизми - дали общо договаряне за петрол и газ - с които да запази единността на блока. Ходът на ОПЕК+ в никакъв случай не е положителен за Европа и нейните съюзници."

Как се отразява намаляването на производството на търговците на къси позиции и ще има ли ефект върху инфлацията може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.