Nestle ще инвестира над $1 млрд. за предпазване на кафето от климатичните промени

Кафето се отглежда в климатични пояси, които са най-застрашени от екстремни климатични явления, като суши и урагани

20:30 | 4 октомври 2022
Автор: Даша Афанасиева
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият производител на кафе в света Nestle SA ще инвестира над 1 млрд. швейцарски франка или 1 млрд. щатски долара до 2030 година, за да насърчи фермерите, които отглеждат кафе да използват по-устойчиви методи на фона на заплахата за насажденията от промените в климата и екстремните климатични явления, пише Bloomberg.

Компанията ще предлага обучение за най-добрите техники за засаждане, както и парични стимули, за да мотивира земеделските стопани да предприемат действия, като засаждане на покривни култури за защита на почвата. С разрастващата се мрежа от над 500 000 земеделски стопани, които доставят кафе на зърна за Nescafe, компанията възнамерява да удвои броя на доставчиците, с които работи по тези въпроси, до поне 200 000.

Доставките на кафе са застрашени от изменението на климата: културата се отглежда в близост до екваториалния пояс, който е най-податлив на екстремни климатични явления, включително суши и урагани. Повишаването на температурите е дългосрочна заплаха и според Междуамериканската банка за развитие до 2050 г. ще намали площите, подходящи за отглеждане на кафе, с до 50%. Ниските температури в Бразилия намалиха миналогодишната реколта и ограничиха потенциалната реколта и за 2022 г.

"Няма да имаме жизнеспособни ферми за кафе след 20 или 30 години, ако не предприемем действия сега", заяви Дейвид Рени, ръководител на бизнеса с кафе на Nestle.

Ето защо Nescafe увеличава усилията си в подкрепа на фермерите, които преминават към по-регенеративни практики. Чрез обучение, техническа помощ и високодобивни кафеени насаждения Nescafe може да помогне на фермерите да подобрят здравето на почвата, плодородието на растенията и използването на вода, каза Рени.

Целта на Nescafe е до 2025 г. цялото кафе да се добива по отговорен начин, като през 2021 г. този дял е бил 82%. Освен това иска една пета от кафето да се отглежда с регенеративни методи до 2025 г. и половината, до 2030 г.

Примерите за това, което ще се прави в рамките на програмата, включват подмяна на кафеените дървета с устойчиви на болести и климатични промени сортове, което може да помогне за подмладяване на парцелите с кафе и увеличаване на добивите за земеделските стопани. Nestle предлага стимули и премии за отговорно добити зърна, тъй като недостатъчно фермери прилагат такива мерки сами.

Влиятелен купувач

Всяка секунда по света се изпиват над 5500 чаши Nescafe, а продажбите на компанията надвишават 10 млрд. франка, което прави Nescafe влиятелен купувач на кафе. Компанията изкупува 8-9 % от зелените зърна в света, но повишаването на устойчивостта на отглеждането на кафе е сложен проблем. Инвестирането във възстановителни практики може да бъде рисковано и скъпо за бедните земеделски производители, особено поради нестабилността на пазара и спекулациите.

Според TechnoServe, организация с нестопанска цел, повече от 80 % от семействата, отглеждащи кафе, живеят на или под прага на бедността. Те също така се борят с рязко покачващата се инфлация, която свива семейните им бюджети.

В Мексико, Кот д'Ивоар и Индонезия Nescafe ще приложи пилотна програма за финансова подкрепа, за да насърчи фермерите да преминат към регенеративни методи. Заедно с фермерите тя ще изпробва мерки като условни парични стимули и застраховка срещу неблагоприятни климатични условия, за да направи отглеждането на кафе по-устойчиво.

За разлика от премиум марката Nespresso на Nestle, която вече добива повече от 90% от кафето си по устойчив начин, продуктите на Nescafe зависят повече от цената, което ограничава възможността на компанията да увеличи рязко размера на заплащането на земеделските производители за тяхната реколта.

Новият план се основава на предишни усилия за устойчивост на производството на кафе, започнали преди 12 години, в които са участвали около 100 000 земеделски производители. Целта е през следващите години броят им да се удвои.

"Това е въпрос и на експертиза. Как да извлека най-доброто от тази култура?" Рени каза: "Това е една от основните задачи, които трябва да се изпълнят. "Земеделската подкрепа на място е също толкова важна, колкото и паричните средства."