Промяната в климата най-накрая позволи производството на кафе в Италия

Очевидно промените в климатична среда и последвалото повишаване на температурата изиграва решаваща роля в резцвета на кафените растения в Сицилия

16:31 | 4 октомври 2021
Обновен: 19:29 | 4 октомври 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повече от 30 години семейството на Моретино се опитва да произвежда собствено кафе на малко парче земя в Сицилия. В продължение на 30 години те се провалят, но миналата пролет 66 разсада са произвели около 30 кг кафе, което може да превърне италианския остров в най-северната плантация за кафе в света. Това съобщават от The Guardian. 

Експертите твърдят, че извънредната климатична ситуация непоправимо променя средиземноморското селско стопанство в Сицилия. През август измервателна станция в югоизточния град Сиракуза регистрира температура от 48,8 градуса - най-високата, регистрирана някога в Европа.

Но за Андреа Морети, чието семейство се занимава с кафе в продължение на век, това е сбъдната мечта. През 90-те години, след много пътувания по света, баща му решава да се опита да засади няколко растения за кафе в малка градина в покрайнините на Палермо на 350 метра надморско равнище - обикновено кафените насаждения растат на около над 1500 метра надморска височина.

"В началото беше прост експеримент, но след стотици опити започнахме да забелязваме, че кафените зърна стават все по-големи, до миналата пролет, когато изобилната реколта ни позволи да ги обработим, изсушим и изпечем” казва Моретино.

Още по-невероятно за него е, че растенията растат на открито, без помощта на оранжерии или пестициди. Напълно органично.

“За нас това може да бъде ново начало."

В родината на еспресото и капучиното, отглеждането на кафе "произведено в Италия" винаги е било мания. Още в началото на миналия век група агрономи от Ботаническата градина в Палермо от Изследователския институт на Университета в Палермо се опитват да отглеждат кафе. Мечтата им се разбива през зимата на 1912 г., когато поради особено ниските температури през годината растенията загиват.

"Очевидно промените в климатична среда и последвалото повишаване на температурата изиграва решаваща роля в резцвета на кафените растения в Сицилия”, споделя Адриано Кафизо, който е прекарал последните 15 години в плантации в Южна Америка и Африка, а сега си сътрудничи с Моретино.

"Проблемът с отглеждането на кафе в Сицилия не е в топлината, а в студа. Поради тази причина вече работим върху серия от оранжерийни насаждения.”

Идеята е следващите поколения на растенията да могат постепенно да се адаптират към сицилианския климат до такава степен, че дори да могат да процъфтяват на открито, както вече се случи в плантацията в Палермо. Проектът ще отнеме години, преди да достигне до широкомащабно производство, но Моретино е решен да създаде нови плантации за кафе на острова.

През последните години поради изменението на климата в Сицилия се развиват и други култури, които преди десетилетие са изглеждали немислими. Сицилия от векове е един от най-големите производители на портокали и лимони, внесени за първи път от арабските завоеватели в началото на девети век. Въпреки това, в последните години производството на цитрусови плодове драстично намалява: през последните 15 години земите, използвани за отглеждане на портокали, са намалели с 31%, а за лимони - почти два пъти повече. Растенията не могат да поемат достатъчно количество вода във все по-горещото и сухо лято.

Признаците на промяната са се усещали още преди температурата да достигне 48,8 градуса през август. През лятото на 2020 г. е нямало дъжд в продължение на 90 дни. Данните, събрани от обсерваторията на Балканите и Кавказ, показват, че средната температура на острова е нараснала с почти 2 градуса през последните 50 години.