АЦБ се намеси на дълговия пазар, за да запази финансовата стабилност на Великобритания

Централната банка предупреди, че продължаващата дисфункция ще застраши финансовата стабилност и дори ще навреди на икономиката

17:15 | 28 септември 2022
Автор: Дейвид Гудман и Филип Олдрик
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Английската централна банка организира спешна интервенция, за да предотврати неизбежен срив на пазара на дългови книжа, като обеща неограничени покупки на дългосрочни облигации, предава Bloomberg. 

Тъй като последствията от правителствените планове за намаляване на данъците все още разкъсват активите в Обединеното кралство, централната банка беше предупредена, че исканията за обезпечение в сряда следобед може да принудят инвеститорите да изхвърлят държавни облигации, предизвиквайки голям срив, според човек, запознат с причините зад решението на банката.

Планът за закупуване на дългосрочни облигации на ежедневни траншове до 5 милиарда британски лири имаше незабавен ефект върху пазара на облигации, поставяйки доходността на 30-годишния дълг напът за най-големия спад в историята. По-рано те се изкачиха до най-високото ниво от 1998 г.

Централната банка предупреди, че продължаващата дисфункция ще застраши финансовата стабилност и дори ще навреди на икономиката. Тя също така забави началото на плана си да започне активна продажба на съществуващите си притежания от облигации, което трябваше да започне в понеделник.

АЦБ реши да се намеси, за да изпревари потенциална криза, която можеше да удари в рамките на часове. Тя беше загрижена, че изискванията за обезпечение на инвестиционни стратегии, насочени към пасиви, като тези на пенсионните фондове, биха превърнали мнозина в принудителни продавачи на дългосрочни облигации, според човек, запознат със ситуацията.

Исканията за обезпечение щеше да се случи този следобед, обръщайки пазара едностранчиво и рискувайки внезапен срив. Инвестиционни банки и фондови мениджъри предупредиха правителството през последните дни за проблема.

Първоначалната оценка на съобщението на АЦБ от Bloomberg Economics беше откровено: „Паника“.

Поражението на пазарите на облигации произтича от решимостта на правителството да прокара най-големия пакет от нефинансирани данъчни облекчения от половин век, който е изправен пред широко разпространената опозиция от страна на икономисти и инвеститори. Във вторник Международният валутен фонд призова премиера Лиз Тръс да преразгледа плана, а Moody’s Investors Service предупреди, че това може да застраши кредитния рейтинг на страната.

Интервенцията на АЦБ е ефективно неограничено количествено облекчаване (QE) и е в контраст с предишните кръгове на покупки, при които служителите поставиха цел и вероятна времева рамка. Купуването по QE от банката беше една от политиките, критикувани от Тръс и нейните поддръжници по време на борбата за лидерската позиция в Консервативната партия.

И все пак, докато QE обикновено е парична операция, стъпката беше препоръчана от Комитета за финансова политика на АЦБ (MPC), на фона на опасения за „материален риск“ за финансовата стабилност.

„Покупките ще бъдат извършени в какъвто и да е мащаб, необходим за постигане на този резултат“, каза централната банка, език, напомнящ обещанието на бившия президент на Европейската централна банка Марио Драги от 2012 г. да направи „каквото е необходимо“, за да спаси еврото.

Банката добави, че покупките ще бъдат строго ограничени във времето и „са предназначени да се справят с конкретен проблем на дългосрочния пазар на държавни облигации“. Търговете ще се провеждат от днес до 14 октомври.

„Намесата печели време за финансовия министър Куази Куартенг да преразгледа политиките на правителството и на MPC да направи равносметка преди заседанието си през ноември. Очакваме увеличение от 100 базисни пункта на лихвения процент на 3 ноември, като рисковете са изкривени към по-голямо, по-ранно движение", казва Bloomberg Economics

Доходността на 30-годишните облигации падна с 85 базисни пункта до 4,14% към 13:38 ч. в Лондон. Доходността по 10-годишните облигации падна с 40 базисни пункта до 4,11%, а паундът падна с 0,7% до $1,0660.

Връщането към изкупуването на облигации идва броени дни преди АЦБ да започне да продава огромните притежания на държавни ценни книжа, натрупани след финансовата криза, които достигнаха своя връх от £875 милиарда. Банката каза, че сега ще отложи плана до 31 октомври, но годишната цел за намаление с £80 милиарда остава непроменена.

Точно вчера главният икономист Хю Пил каза, че програмата на банката за продажби на държавни облигации трябва да продължи, както е планирано следващата седмица, ако преоценката на пазара остане нормална.

АЦБ също повтори, че отговорът на паричната политика на фискалния план вероятно ще дойде през ноември.

„MPC ще направи пълна оценка на последните макроикономически развития на следващото си планирано заседание и ще действа съответно“, се казва в съобщението. „MPC няма да се поколебае да промени лихвените проценти с толкова, колкото е необходимо, за да върне инфлацията до целта от 2% устойчиво в средносрочен план, в съответствие със своите правомощия.“