В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

В силно инфлационна среда фискалните планове на Великобритания ще доведат до прегряване

Красимира Коджаманова, изп. директор на Select Asset Management, във "В развитие", 28.09.2022

16:30 | 28 септември 2022
Автор: Галина Маринова

В тази силно инфлационна среда, която наблюдаваме, политика като фискалните планове на британското правителство може да доведе до прегряване, което е много обезпокоително и реакцията на пазара не закъсня. Това каза Красимира Коджаманова, изп. директор на Select Asset Management, във "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. Тя коментира реакцията на инвеститорите на новата финансова политика на Лиз Тръс. 

Реакцията на фискалните планове на Великобритания, която наблюдаваме на пазарите, е нормална, защото те не си кореспондират с монетарната политика, която се води, каза Коджаманова. По думите ѝ това важи особено за идеята да бъдат понижени данъците на хората с високи доходи т.нар. богата класа, а също и на някои корпоративни единици, които разполагат със значителен доход и по принцип биха могли да повлияят положително върху бъдещия вот за партията на консерваторите. "Не е положителен знак за икономиката на страната". 

Прогнозираният растеж, на който се базират калкулациите на правителството, е приблизително в рамките на 1 процентен пункт, обясни гостенката. "Ако това се случи, то тези разходи ще следва да бъдат изплатени в рамките на следващите пет години. Но това е твърде оптимистична прогноза, предвид ситуацията в момента в страната и не бива да забравяме, че Великобритания е изправена пред множество проблеми в различни икономически сектори след излизането от Европейския съюз. Няма как пазарът да повярва в тази положителна прогноза на този етап".

"Ако на срещата през ноември централната банка на Великобритания все пак реши да премине към допълнително повишаване на основната лихва в страната, е твърде вероятно да видим този паритет на британската валута с долара преди края на 2022 година, включително да продължи в началото на 2023 година, предвид опасенията какво би се случвало с финансите на страната. Защото тя ще трябва да задлъжнее значително, включително и заради т.нар. помощи, които в момента са предвидени за сметките на електроненергия на населението".

Тези допълнителни разходи, които ще трябва да поеме правителството, ще бъдат изключително трудна крачка в тази инфлационна среда, допълни събеседничката. "Това ще означава бъдещо увеличаване на данъците за повечето хора. Предвид проблемите, които се изпитват от повечето компании, които са гръбнакът на бизнеса там, по-скоро ще наблюдаваме негативни месеци за тяхната икономика. Включително, може би, представянето на Великобритания ще бъде сравнявано с някои от развиващите се пазари, а не с останалите развити икономики, към които се причислява страната".

"За момента, съгласно икономическите данни, които се публикуват, едни от най-засегнатите сектори са тези на здравеопазването, на социалните грижи, на ресторантьорството, включително и на производството на някои хранителни стоки като пилешко месо и зеленчуци. Основната причина е липсата на работна ръка след Brexit и формално обявяване на страната за трета такава за ЕС"

Компаниите успяха да задържат под 10% от заетите на трудовия пазар чужденци и има огромен дефицит, подчерта Коджаманова. "На компаниите им е много трудно. Туризмът също беше много ощетен през предходната година. Това са ключови сектори, от които зависи цялата икономическа инфраструктура в страната, особено здравеопазването. От тук нататък ще бъде изключително важно какво ще се случва в страната, защото освен инвестициите в местното население, Великобритания следва да помисли за политики за насърчаване и привличане на чуждестранен човешки капитал в страната, защото производственият капацитет няма как да бъде поет само от местното население, което би могло да се включи като работна ръка в различните сектори".

"За съжаление с очакванията евентуално да продължи покачването на основния лихвен процент в страната, посоката не е положителна за притежателите на дълг и най-вероятно ще видим покачване на стойностите, като евентуално охлаждане, вероятно можем да очакваме през 2023 година", каза още изп. директор на Select Asset Management. 

"Не знам дали Английската централна банка ще посъветва правителството да не се преминава към значителни социални разходи, но наистина е добре самото правителство да координира своята фискална политика с монетарната такава на банката", категорична бе гостенката. "Защото в противен случай наистина може да се стигне до рецесия, до едно прегряване. Значително увеличаване на правителствените разходи по-скоро ще стимулира допълнително покачване на инфлацията и централната банка няма да има много голямо поле за действие. Ще ѝ се наложи да продължи да вдига значително основния лихвен процент, което ще е негативно за всички в средносрочен план".

"От друга страна, ако се премислят тези политики и бъдат направени по-плавно, визирам фискалната политика, е възможно централната банка да има по-смекчаващи действия и едно потенциално повишаване на основния лихвен процент да бъде на няколко етапа, през няколко месеца, с по-малки пунктове. Това ще покаже един по-мек подход като цяло към икономиката и ще даде глътка свеж въздух за компаниите, за да могат те да настроят своите прогнози, да се справят със своите финанси в нелекия сезон, който ни предстои през следващите пет-шест месеца. Основната мисия, не само на централната банка, но и на правителството, следва да бъде да подкрепят бизнеса в тези тежки времена". 

Единственият риск да има по-значително увеличение на дълга, коментира Красимира Коджаманова, е поемането на повече разходи от правителството, но това е една опасна спирала, пред нея са изправени всички. Полезното е това да не се случва. "Това е основната позиция на едно твърдо правителство, което в такива моменти трябва да стегне своя колан, да не увеличава допълнително разходите, за да може икономиката да не достига до прегряване, а напротив, тази инфлация да се стабилизира, да започне леко да се понижава и съответно това да се отрази на политиката на централната банка, на нивата на основния лихвен процент и върху възможностите населението да изплаща своите дългове, кредити и други задължения". 

"Великобритания не е с много добри перспективи към момента и от правителството ще зависи, както и от волята на водещите банкери в тяхната банкова институция, каква политика  ще поемат, за да смекчат този икономически удар, който следва да поемат населението и бизнеса". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.