Планът на Байдън за опрощаване на студентски заеми ще струва $400 млрд.

Това може би е най-скъпото изпълнително действие в историята на САЩ

20:34 | 27 септември 2022
Автор: Ерик Уасон
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Решението на президента Джо Байдън да опрости част от федералните студентски дългове ще струва на американската хазна поне 400 млрд. долара, изчислява Бюджетната служба на Конгреса. 

През август Байдън обяви опрощаване на студентски дългове в размер на 10 000 долара на кредитополучател, при ограничение на доходите от 125 000 долара на физическо лице и 250 000 долара на домакинство. Допълнителни 10 000 долара могат да бъдат опростени на получателите на грант Pell. Според бюджетната служба този ход ще намали настоящата стойност на неизплатените заеми с 400 млрд. долара въз основа на 30-годишно намаление на бъдещите парични постъпления.  

Според независимата бюджетна агенция спирането на плащанията по студентските дългове от страна на Байдън до края на годината може да струва допълнителни 20 млрд. долара. Тя не отчита промените, които Байдън направи в плановете за изплащане, ориентирани към доходите. Комитетът за отговорен федерален бюджет оценява разходите за тези промени на допълнителни 120 млрд. долара. 

Въпреки това агенцията заявява, че оценката му е "много несигурна", тъй като предположенията, които прави за нивото на изплащане, което би настъпило без облекчаване на дълга, зависят от бъдещите икономически условия.

За сравнение, законодателството в областта на данъците и климата, известно като Закон за намаляване на инфлацията, което беше прието по-рано през август, беше оценено като намаляващо дефицита за 10 години с 58 млрд. долара, като допълнително намаление от 180 млрд. долара беше отчетено от очакваните нови приходи от повече данъчни ревизии. 

"Това може би е най-скъпото изпълнително действие в историята", заяви в изявление президентът на CRFB Мая Макгинеас. "Неприемливо е президентът да го приложи без компенсация и без одобрението на Конгреса." 

Докладът беше поискан от сенатор Ричард Бър и представител Вирджиния Фокс, двама републиканци от Северна Каролина. Законодателите от Горната камара критикуваха опрощаването на дълговете на Байдън като несправедливо спрямо студентите, които са изплатили заемите си, и спрямо данъкоплатците, които никога не са ходили в колеж. 

"Вместо да работи с Конгреса за намаляване на разходите за колеж, президентът Байдън предпочете да погребе американския народ под нашия неустойчив дълг", заяви Фокс в изявление.

Администрацията на Байдън и нейните съюзници отвърнаха на критиките срещу плана за студентските дългове.

"Той дава на хората, които са се борили със студентски дългове, желаната възможност да започнат бизнес, да си купят първия дом или просто да плащат малко по-лесно месечните сметки", каза в изявление Абдула Хасан, говорител на администрацията. 

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и водещият привърженик на облекченията сенатор Елизабет Уорън го сравниха с подкрепените от републиканците данъчни облекчения, приети по време на управлението на бившия президент Доналд Тръмп.

"За разлика от президента Тръмп и републиканците, които предоставиха на гигантските корпорации данъчни облекчения в размер на 2 трилиона долара, президентът Байдън предостави трансформиращи облекчения за средната класа, като отмени студентските дългове за работещите хора, които се нуждаят най-много от тях", казаха те в изявление.