Лагард: ЕЦБ ще увеличава лихвите на „следващите няколко заседания“

Тя допълни, че банката ще продължи да се води от икономическите данни при определяне на лихвената политика

08:35 | 27 септември 2022
Автор: Каролин Лук, Яна Рандоу
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка ще продължи да увеличава лихвите по заемите, въпреки че се очаква икономическата активност да „се забави значително“, според нейния гуверньор Кристин Лагард, пишат Каролин Лук и Яна Рандоу за Bloomberg.

„Очакваме да повишим допълнително лихвите на следващите няколко заседания, за да смекчим търсенето и да предпазим срещу риска от постоянно увеличаване на инфлационните очаквания“, каза тя в понеделник.  

„В бъдеще решенията ни за лихвената политика ще продължат да зависят от данните и ще следват подход от заседание на заседание, допълни тя пред европейски политици в Брюксел.

Неумолимият инфлационен натиск, предизвикан от войната в Украйна и произтичащата от нея енергийна криза, накара ЕЦБ да започне да повишава лихвените проценти за първи път от повече от десетилетие. Този месец повишението беше с с историческите 75 базисни пункта. Въпросът е как да се процедира, тъй като нарастването на цените е съпроводено с прогнози за все по-сигурна рецесия.

Данните от понеделник показват, че бизнес доверието в Германия, най-голямата от 19-те икономики в еврозоната, се е сринало още повече и е достигнало най-ниската си стойност от началото на пандемията. В целия блок потребителското доверие е на рекордно ниско ниво.

Представители на ЕЦБ обаче твърдят, че икономическата слабост няма да ги спре допълнително да повишат лихвените проценти.

По-рано през деня вицепрезидентът Луис де Гиндос заяви, че "намаляването на инфлацията е основният принос, който можем да имаме за подобряване на икономическата ситуация". Литовският представител Гедиминас Симкус заяви, че рецесията "не означава, че Управителният съвет не трябва да взема решения".

Инвеститорите на паричния пазар очакват, че ЕЦБ ще пристъпи към още едно повишение на лихвите с 0,75% през октомври, като до края на годината депозитната лихва - понастоящем 0,75% - ще надхвърли 2%. Следващата стъпка ще зависи до голяма степен от данните за инфлацията този месец, които ще бъдат публикувани в петък. Според икономистите цените са скочили с 9,7% спрямо предходната година, което е поредният исторически връх.

Лагард заяви, че длъжностните лица трябва да продължат да наблюдават дългосрочните инфлационни очаквания, които в момента са около целта на ЕЦБ от 2%. Заплатите все още могат да се повишат с оглед на пазара на труда в региона и стръмното увеличаване на цените.

"Динамиката на заплатите засега остава сдържана", каза тя. "Въпреки това устойчивите пазари на труда и известно догонващо развитие за компенсиране на по-високата инфлация вероятно ще тласнат нагоре растежа на заплатите."