Volkswagen планира неочаквани печалби за милиони евро от търговията с газ

Въз основа на последните цени VW може да получи около 400 милиона евро печалба

16:36 | 17 септември 2022
Автор: Тод Гилеспи и Моника Реймънт
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Volkswagen AG се готви да получи стотици милиони евро печалби от търговия, тъй като разтоварва огромен хедж за природен газ, продавайки големи количества горива, закупени преди това, обратно на германския пазар.

Най-големият производител на автомобили в Европа е наредил продажбата на договори за газ на стойност 2,6 тераватчаса, според документ, видян от Bloomberg News. Това е достатъчно газ, за ​​да поддържа около 200 000 средностатистически домакинства, използващи газ нормални, за една година.

Цените на газа сега се търгуват многократно по-високи от нивата им, когато VW закупи доставките, поради безпрецедентна енергийна криза в Европа. Въз основа на последните цени, VW може да получи около 400 милиона евро печалба, според изчисления на Bloomberg.

Компанията е планирала да използва газа през следващата година в двете си електроцентрали във Волфсбург като част от смяната на гориво от въглища. Въпреки това скокът на цените, съчетан с икономически и политически натиск за пестене на горивото, е накарал VW да го продаде и да се придържа към въглища засега, според хора, запознати с въпроса.

Предварителните покупки – известни като хеджиране, за защита срещу нестабилност на цените – са били направени чрез доставчика Wingas GmbH в Trading Hub Europe още през 2020 г., когато пазарната цена беше около 30 евро за мегаватчас, каза един от хората.

Фючърсите за газ в хъба сега се търгуват близо до 200 евро за мегаватчас. Неочакваната печалба от продажбата силно зависи от това как се променя пазарната цена, тъй като хеджирането постепенно се разпродава в продължение на няколко седмици.

Говорител на VW отказа да коментира вътрешните бизнес транзакции.

Търговията е само един пример за въздействието на кризата, тъй като предприятията в целия континент са изправени пред рязко нарастващи разходи. Русия намали доставките на газ за Европейския съюз в резултат на инвазията си в Украйна, принуждавайки блока да предприеме спешни стъпки, за да предпази потребителите и компаниите от финансови болки преди зимата.

По-рано тази година търговията със суровини на VW осигури друга голяма печалба. Печалбите от хеджиращи позиции на VW върху суровини като никел добавиха 3,5 милиарда евро към печалбата й за първото тримесечие.

Германското правителство призова енергоемките индустрии да пестят газ, за ​​да гарантират достатъчно съхранение, а комуналните компании намират за по-рентабилно да изгарят въглища за производство на енергия.

Това се отразява на икономическите изчисления за активи като електроцентралите, работещи с въглища, в обширното производствено съоръжение на VW във Волфсбург, Северна Германия. Двете станции, които доставят електроенергия и топлина за централата и града, бяха планирани да бъдат преустроени за изгаряне на природен газ. Това беше отложено заради енергийната криза.

Печалбите от продажбата на газ на VW трябва да бъдат използвани за компенсиране на разходите, свързани с използването на въглища или петролни горива и подмяна или преоборудване на машини, каза човек, запознат с въпроса.