BofA, JPMorgan очакват охлаждане на европейските борси след лятното рали

Стратези понижават прогнозите си за нивото на Stoxx 600 в края на годината

08:30 | 22 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Ралито при европейските акции се изчерпва, смятат стратези, цитирани от Bloomberg. Прогнозите им съвпадат с понижението на целите за цените на акциите в края на годината на Bank of America и JPMorgan.

Средните очаквания са индексът Stoxx 600  да приключи 2022 г. на ниво от 447 пункта – ръст от по-малко от 2% спрямо настоящото му ниво, според 15 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Това бележи лека промяна спрямо предходното изследване в периода, когато показателят отчете ръст от над 3%. За годината се очаква европейският бенчмарк да се понижи с 8%, което би било най-слабото му годишно представяне от 2018 г. насам.

На фона на глобалния икономически растеж, който все още е изправен пред „значителни“ предизвикателства, стратегът на Bank of America Себастиан Редлер очаква ралито да отслабне. Неговата цел за края на годината от 390 пункта за Stoxx 600 е сред най-песимистичните, като беше намалена с около 9% през последния месец.

Според експерта основната предпоставка за устойчиво рали на пазара на акции е ускоряване на растежа, за което биха попречили очакваният спад на икономическата активност и задаващата се енергийна криза.

Стратези смятат,

Стратези смятат, че ралито на европейските пазари се изчерпва. Графика: Bloomberg 

Силното рали след дъното, което цените на акциите достигнаха в началото на юли, беше подкрепено от добрия сезон на отчетите и залозите, че Федералният резерв ще забави темпа на повишаване на лихвите. Протоколите от последното заседание на централната банка сигнализират, че границата между забавянето на инфлацията и подкопаването на растежа е тънка.

Стратезите, включително Беата Манти от Citigroup, предупреждават, че перспективите за печалбите в Европа остават мрачни предвид възможността за рецесия. Тя очаква печалбите в региона, с изключение на Обединеното кралство, да спаднат с 2% през 2022 г. и с 5% през 2023 г.

Стратезите на JPMorgan намалиха целта си за нивото на Stoxx 600 в края на годината с 3% след проучването през юли. Все пак те остават сред най-отявлените оптимисти за акциите и посочват, че икономическите перспективи вече са включени в оценките, а още лоши новини могат да се изтълкуват като добри и да доведат до промяна на политиката. Новата им цел предполага ръст от още 10% за европейския бенчмарк, което би означавало да приключи годината на същото ниво като 2021 г.

Компаниите показаха

Компаниите показаха устойчивост в сезона на отчетите. Графика: Bloomberg 

Инвеститорите в последното проучване на Bank of America са съгласни с мнението на JPMorgan, че възстановяването на акциите може да продължи дори приходите да намалеят. И все пак мнозинството от стратезите твърдят друго.

Мат Перън, Janus Henderson Investors, заяви, че фондовите пазари са станали „твърде оптимистични“ относно перспективите за икономическия растеж. „Преждевременно е да очакваме слабо забавяне с малко отражение върху печалбите, което всъщност пазарът прогнозира“, смята той.