Милиони британци са изправени пред мизерия, ако падне таванът върху цените на енергията

С нарастващата инфлация, повишаващите се лихвени проценти и стачките, които спират движението на влаковете, Великобритания изживява лято на недоволството

18:10 | 14 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Лейбъристката партия ще поиска от правителството на Обединеното кралство да се откаже от плановете си за премахване на тавана на цените на енергията, оказвайки натиск върху Лиз Тръс и Риши Сунак, които се борят да поемат поста министър-председател, да представят предложения за смекчаване на това, което заплашва да се превърне в най-голямата криза с разходите за живот в страната от десетилетия.

Според вестник "Guardian" лидерът на партията Киър Стармър в понеделник ще поиска от правителството да каже на регулаторния орган Ofgem да замрази сегашния лимит от 1 971 лири за сметките за енергия на домакинствата. Cornwall Insight прогнозира, че типичната годишна сметка ще скочи през октомври до повече от 3500 паунда, а през първото тримесечие ще надхвърли 4200 паунда, което е съкрушителен удар за много домакинства.

Предупрежденията, че милиони британци с ниски доходи са изправени пред мизерия поради скока на цените на електроенергията, доминират в националния дебат. А с нарастващата инфлация, повишаващите се лихвени проценти и стачките, които спират движението на влаковете, Великобритания вече е обхваната от това, което е наречено лято на недоволството.

Седмичната битка за лидерския пост между Тръс и Сунак на мястото на Борис Джонсън разкри парализата в сърцето на правителството, дори когато икономиката се движи към рецесия, която според прогнозите ще продължи повече от година. Джонсън остава на поста си до назначаването на негов наследник в началото на септември, но дотогава администрацията му няма да взема важни фискални решения.

The Telegraph съобщи, че Тръс, чиято кампания се фокусира основно върху желанието ѝ да намали данъците, за да съживи икономиката, може да ограничи достъпа до отстъпката, която понастоящем е достъпна за всички британци, изправени пред по-високи сметки за енергия.

Саймън Кларк, един от поддръжниците на Тръс и главен секретар на Министерството на финансите, изрази пред вестника мнение, че е "странно", че богатите хора ще се възползват от 400 лири през октомври - част от пакета, представен от Сунак, когато той беше канцлер на хазната.

Късно в събота "Times" съобщи, че Министерството на финансите планира програма за кредитиране на доставчици, която ще намали сметките на домакинствата с още 400 лири тази зима. Scottish Power Ltd. и E.ON SE, двама от най-големите доставчици на енергия в страната, предлагат заеми, подкрепени от правителството, за да запазят цените си, съобщи Sunday Times.

В интервю за в. "Sun", публикувано в неделя, Сунак излага план, който включва предоставяне на неуточнена подкрепа на пенсионерите и най-бедните семейства за техните сметки за енергия.

В по-дългосрочен план той иска да насърчи по-голям добив от Северно море и фракинг, както и да реформира регулациите, контролиращи вятърната, слънчевата и ядрената енергия.

"Ще преминем през тази зима с моя план, но това са и по-дългосрочните неща, които трябва да оправим", каза той пред вестника.