Американският експеримент на Domino’s в Италия приключи неуспешно

Компанията възнамеряваше да отвори 880 заведения в страната, но не успя да се пребори с местната конкуренция

19:00 | 9 август 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската верига пицарии Domino’s Pizza Inc. не успя да се наложи на италианския пазар, заради предпочитанията на италианците към местната храна, предава Bloomberg.

Последният от 29-те ресторанта беше затворен около 7 години след като компанията стъпи на пазара. Компанията изтегли големи заеми и планираше да отвори 880 заведения, но се сблъска със сериозна конкуренция от страна на местни ресторанти, разширяващи услугите за доставка по време на пандемията, и потърси защита от кредиторите, след като остана без пари и закъсня с плащане на своите дългове.

Американската верига навлезе в Италия през 2015 г. чрез франчайзингово споразумение с ePizza SpA и планираше да се отличи чрез предоставяне на структурирана национална услуга за доставка заедно с добавки в американски стил, включително ананас.
Амбициозната експанзия се сблъска с проблеми, тъй като традиционните производители на пица увеличиха доставките или подписаха сделки с услуги на трети страни като Deliveroo Plc, Just Eat Takeaway.com NV или Glovo, за да доставят продуктите си до домовете на клиентите, докато ограниченията възпрепятстваха храненето навън.

„Отдаваме проблема на значителното засилване на конкуренцията на пазара за доставка на храна както с организирани вериги, така и с ресторанти от семеен тип, доставящи храна, на услугите и ресторантите, които се отварят отново след пандемията, и засилените разходи на потребителите“, се казва в доклад на ePizza до инвеститорите, придружаващ резултатите за четвъртото тримесечие на 2021 година.

Американските и италианските представители на ePizza и Domino’s не отговориха на запитванията за коментар. На обажданията до всичките 13 останали локации на Domino’s в Италия не беше отговорено. Компанията вече беше намалила дейността си в страната от пика си през 2020 г. и спря да предлага доставка от уебсайта си на 29 юли.
Все пак затварянето беше изненада за някои от клиентите, които се обърнаха към италианските социални мрежи на веригата, задавайки въпроса защо техните обаждания и поръчки не минават или защо местният им ресторант е затворен.

През април съд в Милано предостави на компанията съдебна защита срещу кредитори за 90 дни, според декларация на ePizza. Мерките, които попречиха на кредиторите да изискват изплащане на дълга или конфискация на активи на компанията, изтекоха на 1 юли. Няма допълнителни актуализации за съдебния процес, според електронните документи на трибунала или Италианската търговска камара.
Според последните одитирани годишни отчети в края на 2020 година компанията е имала дългове за 10,6 милиона евро.