ЕС отлага ключови елементи от ESG регулациите заради политически несъгласия

Процесът за създаването на регулаторни рамки за бизнесите е в застой заради политическите и икономически проблеми на континента

11:58 | 1 август 2022
Обновен: 13:26 | 1 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Следващият крайъгълен камък в усилията на Европа да създаде глобален бенчмарк за инвестиране в ESG беше отложен за неопределено време, тъй като официални лица се въздържат от отделяне на ресурси за процес, който вече е помрачен от дълбоко политическо разделение, пише Bloomberg.

Така наречената социална таксономия, която трябваше да бъде следващата стъпка в дългогодишния процес за насочване на капитал в дейности, които отговарят на екологичните, социалните и управленските стандарти, едва ли ще види бял свят през следващите няколко години, според източници, запознати с въпроса. По въпроса условно е предвиден дебат преди сегашната комисия да приключи мандата си през 2024 г.

Социалната таксономия „изглежда е останала на заден план“, каза Винсент Ингам, директор на регулаторната политика в Европейската асоциация за управление на фондове и активи. Комисията „не е взела официална позиция“, но „нашето разбиране е, че те няма да дадат приоритет на социалната таксономия“ и че няма да има движение по темата в продължение на няколко години, каза той.

Решението означава, че цели като равенство между половете и вериги за доставки, които да избягват експлоатацията, няма да бъдат включени в регламентите на ЕС за ESG поне до втората половина на десетилетието. Това идва скоро след решението на ЕС да добави газа и ядрената енергия към зелената си таксономия, което разгневи някои страни членки и остави парламента на ЕС дълбоко разделен. Вътрешните борби около този процес попариха ентусиазма на блока за нов кръг от преговори, които вероятно ще бъдат още по-натоварени, казаха хората.

„Социалната таксономия може да стане много спорна от политическа гледна точка“, каза Хюго Галахър, старши политически съветник в Европейския форум за устойчиви инвестиции (Eurosif), чиито членове представляват около 20 трилиона долара управлявани активи. Той „би трябвало да покрие практически всички икономически сектори, като обемът и сложността на техническата работа, която се изисква за това, са плашещи“.

Първоначално на инвеститорите беше обещан доклад на Европейската комисия, който да очертава как ще се осъществи създаването на социална таксономия до края на миналата година. Този процес така и не беше завършен и оттогава не са предложени насоки от изпълнителната власт на ЕС.

Платформата на ЕС за устойчиво финансиране - орган, който съветва Комисията, публикува набор от предложения за социалната таксономия през февруари, с четири месеца закъснение от графика. Списъкът включва насоки относно заплащането, равенството между половете и по-хуманни вериги за доставки. Но тези препоръки изобщо не ускориха процеса, според източниците.

Неуспехът на ЕС да продължи напред със социалната част на своята таксономия, която е в основата на правилата ESG на блока за всичко - от компании до пазари на облигации и управление на активи, идва на фона на все по-напрегнати политически събития. Войната в Украйна и енергийната криза, която тя изостри, насочиха политическия дебат към енергийната сигурност, което доведе до съживяване на въгледобивната индустрия, въпреки че емисиите на парниковите газове скочиха.

Междувременно лобистки групи използваха забавянето в процеса около социалната таксономия, за да се опитат да убедят служители на ЕС да включат повече класове активи. Най-забележителни са усилията на отбранителната индустрия да бъде включена в правилника за устойчиво инвестиране, посочвайки необходимостта от въоръжаване на Украйна като оправдание.

За ESG инвеститорите, които се опитват да се ориентират в развиващата се регулаторна среда, неуспехът на ЕС да завърши процеса със социална таксономия означава, че техните капиталови разпределения няма да бъдат подкрепени от кодифицирана рамка. На фона на това както инвеститорите, така и регулаторите са все по-бдителни за риска от зелено „измиване“ на дадени активи.

Според представител на ЕС блокът ще се опита да следва други политически инициативи, за да помогне на инвеститорите. Служителят също така отбеляза, че съществуващата таксономия на ЕС вече изисква от компаниите да спазват минимум социални гаранции, като основни трудови права.