Директор напусна фонд притежаван от Deutsche Bank заради злоупотреба с ESG критерии

В последно време ESG индустрията се сблъска с атаки от нарастващ хор недоброжелатели и дори вътрешни лица започват да изразяват съмненията си относно аспектите на процъфтяващата форма на инвестиране.

19:40 | 1 юни 2022
Обновен: 23:38 | 1 юни 2022
Автор: Антон Груев
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на притежавания от Deutsche Bank фонд DWS Group Асока Воерман напусна часове след като полиция претърси офисите на фонда за управление на активи, предава Bloomberg.  

Щефан Хоопс, ръководител на корпоративното звено на германската банка ще заеме поста в DWS от 10 юни.

Напускането на един от бившите близки съюзници на директора на Deutsche Bank Кристиан Севинг подчертава нарастващия натиск след твърденията на бившия главен директор по устойчивостта на DWS Дезире Фикслър, че компанията е раздула своите твърдения за ESG критерии. Претърсването увеличава и без това нарастващия списък с регулаторни и правни главоболия за Севинг, след като във вторник служители на закона нахлуха в офисите и на двете фирми във Франкфурт.

Разследването за така нареченото зелено изпиране или фалшиви твърдения за екологичност подчертават нарастващия контрол върху мениджърите на активи и техните претенции за устойчивост, тъй като търсенето на ESG инвестиции нараства. Очаква се активите, свързани с екологични, социални и управленски проблеми, да нараснат до над 50 трилиона долара до 2025 г., или около една трета от глобалните активи под управление, според Bloomberg Intelligence.

„Управителите на активи, особено тези, които работят на пазари като Европа и САЩ, трябва да се уверят, че могат да подкрепят своите претенции за ESG предвид контрола от страна на регулаторите върху зеленото изпиране“, каза Мак Юен Тийн, професор в Националния университет на Сингапур, който изследва корпоративните управление.

За Воерман претърсването беше още един удар, след като той беше проверяван за използването на личен имейл за бизнес цели и ролята, която връзката му с германски бизнесмен играеше в сделките.

Асока Воерман, Снимка: Bloomberg

Въпреки че негативният поток от новини около DWS през последните месеци раздразни висшите ръководители на банката, Bloomberg съобщи, че Севинг подкрепяше Воерман. По-рано тази година той каза, че директорът е „свършил изключителна работа“ и в изявлението в сряда му благодари за неговата „впечатляваща работа и представяне“.

Той пое работата на DWS през 2018 г., скоро след не особено успешното първично публично предлагане на компанията за управление на активи. Инвеститорите бяха изтеглили милиарди евро от нейните средства и Севинг помоли Воерман да промени съдбата на фонд мениджъра, след като директорът го впечатлява с начина по който управлява операции на дребно на банката. Воерман успява да спре отливите на средства и подобрява състоянието на компанията.

Растящо недоволство

В последно време ESG индустрията се сблъска с атаки от нарастващ хор недоброжелатели и дори вътрешни лица започват да изразяват съмненията си относно аспектите на процъфтяващата форма на инвестиране.

Джим Уитингтън, ръководител на отговорните инвестиции в Dimensional Fund Advisors с около $660 милиарда активи под управление, каза, че индустрията изпитва трудности както по отношение на въздействието в реалния свят, така и по отношение на възвръщаемостта. Всяко „обещание, че можете да надминете представянето на пазара чрез своето прозрение и оценка на рисковете от ESG, е трудно изпълнимо“, каза той в скорошно интервю.

Звеното за управление на активи на HSBC Holdings Plc наскоро отстрани своя ръководител на отговорните инвестиции, след като той постави под съмнение смисъла от фокусиране върху изменението на климата. Междувременно в САЩ републиканците определиха ESG като мишена в своите културни войни, докато директорът на Tesla Илон Мъск нарече ESG „измама“.

 

В сряда Комисията за ценни книжа и борси на САЩ предложи по-строги правила, за да гарантира, че името на продукта е насочено изцяло върху неговата действителна стратегия, като повечето наблюдатели се фокусират върху това какво означават ограниченията за социално отговорното инвестиране. Предложенията биха могли да засегнат хиляди фондове, търгуващи с всичко - от акции с потенциал за растеж и такива на установени компании до облигации и нововъзникващи пазари.

Подвеждащи твърдения

Фикслър каза, че твърденията на DWS, че стотици милиарди от неговите активи под управление са били „интегрирани в ESG“, са подвеждащи, тъй като етикетът не се е превърнал в смислени действия от съответните фонд мениджъри. Оттогава DWS спря да използва етикета.

Все пак банката продължава да привлича ESG активи. Средствата на DWS отбелязаха рекордни нетни потоци от 48 милиарда евро през 2021 г., като ESG продуктите представляват 40% от общия обем, според съобщение за пресата.

Случаят с DWS изпраща „категоричен сигнал, че ESG не може да бъде просто куха фраза, а трябва да бъде нещо, което може да се постигне“, каза Джун-ку Кан, професор по финанси в Технологичния университет Нанянг в Сингапур, който прави изследвания в областта на корпоративното управление.