В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българският бизнес тепърва се подготвя за новите ESG директиви

Климентина Рашева, управляващ партньор в denkstatt България, "В развитие", 24.05.2022 г.

14:32 | 24 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Няма споделена визия с бизнеса в новите ESG условия на Европейската комисия, а компаниите се чувстват принудени да работят в посока на зеленото бъдеще и очакват да видят какви ще са финансовите ползи за тях. Не може да се очаква, че европейските стандарти ще станат глобални, тъй като реалистично няма да могат да бъдат приложими навсякъде по веригата на доставки. Това каза Климентина Рашева, управляващ партньор в denkstatt България, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Бизнесът в България тепърва става наясно с ESG директивите - тепърва започват да се създават отдели по устойчивост, на много места няма данни, качеството на данните или начинът, по който се събират и тълкуват, не е много добро."

С новите изисквания около 50 хил. малки и средни компании в Европа ще трябва да публикуват доклади за своите действия в ESG областта, които след това ще подлежат на външен преглед. Това ще обуславя силното развитие на одиторските услуги и търсенето на кадри, каза Рашева.

В коментар за ефектите от ESG върху развитието на даден бизнес, Рашева заяви, че ако една компания "не е управлявана умно..., няма никакво значение какво още прави... Да нямаш никаква идея каква е възвращаемостта от устойчив бизнес, просто не е сериозно."

Декарбонизацията и целите за околна среда се оказват най-трудни за бизнеса, защото са най-регулирани, коментира Рашева.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.