Скандалният Борис Джонсън напуска премиерския пост във Великобритания

Това трябваше да се случи отдавна - Джонсън винаги е бил неподходящ за поста и е отговорен за лъжи, скандали и измами в промишлени мащаби, заяви лейбъристът Стармър

15:08 | 7 юли 2022
Обновен: 18:13 | 7 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Борис Джонсън обяви в четвъртък, че ще се оттегли от поста министър-председател на Великобритания, след като беше изоставен от своите министри и повечето депутати консерватори, пише Reuters.

Подчинявайки се на неизбежното изолираният и безсилен Джонсън говори пред "Даунинг стрийт", за да потвърди, че ще подаде оставка. Повече от 50 висши правителствени служители напуснаха, а депутатите заявиха, че той трябва да си тръгне.

"Процесът на избор на нов лидер трябва да започне сега. Днес аз назначих кабинет, който да изпълнява функциите си до назначаването на нов лидер", заяви Джонсън.

След като дни наред се бореше за поста си, скандалният Джонсън беше изоставен от всички, след като последният от поредицата скандали сломи готовността им да го подкрепят. Изключение правят само шепа съюзници.

"Оставката му беше неизбежна", заяви в Twitter Джъстин Томлинсън, заместник-председател на Консервативната партия. "Като партия трябва бързо да се обединим и да се съсредоточим върху това, което има значение. Това са сериозни времена на много фронтове."

Консерваторите сега ще трябва да изберат нов лидер - процес, който може да отнеме седмици или месеци. 

Бързо проучване на YouGov показа, че министърът на отбраната Бен Уолъс е фаворит сред членовете на Консервативната партия да замени Джонсън, следван от младшия министър на търговията Пени Мордаунт и бившия финансов министър Риши Сунак.

Мнозина заявиха, че той трябва да напусне незабавно и да предаде поста на своя заместник Доминик Рааб, като заявиха, че е загубил доверието на своята партия.

Киър Стармър, лидер на основната опозиционна Лейбъристка партия, заяви, че ще свика парламентарен вот на доверие, ако консерваторите не отстранят Джонсън веднага. 

"Ако те не се отърват от него, тогава лейбъристите ще се активизират в национален интерес и ще внесат вот на недоверие, защото не можем да продължаваме с този министър-председател, който се клатушка в продължение на месеци и месеци", каза той.

Кризата идва в момент, в който британците са изправени пред най-тежкия натиск върху финансите си от десетилетия насам, вследствие на пандемията COVID-19, с растяща инфлация и прогнозите, че през 2023 г. икономиката на страната ще бъде най-слабата сред големите държави, с изключение на Русия.

Това се случва и след години на вътрешно разделение, предизвикано от малкото гласове за напускане на Европейския съюз през 2016 г., и заплахи за състава на самото Обединено кралство с исканията за нов референдум за независимост на Шотландия, вторият за десетилетие.

Подкрепата за Джонсън се изпари по време на едно от най-бурните 24-часови събития в най-новата британска политическа история, олицетворено от финансовия министър Надим Захауи, който беше назначен на поста едва във вторник, и който призова шефа си да подаде оставка.

Захауи и други министри от кабинета отидоха на "Даунинг стрийт" в сряда вечерта, заедно с високопоставен представител на депутатите, които не са в правителството, за да кажат на Джонсън, че играта е приключила.

Първоначално Джонсън отказа да си тръгне и изглеждаше, че ще се окопае, като в опит да затвърди авторитета си уволни Майкъл Гоув - член на висшия си министерски екип, който беше един от първите, които му казаха, че трябва да подаде оставка.

Един от неговите съюзници заяви пред вестник "Сън", че партийните бунтовници "ще трябва да изцапат ръцете си с кръв", за да се отърват от Джонсън.

Но в четвъртък сутринта, когато заваляха множество оставки, стана ясно, че позицията му е несъстоятелна.

"Това не е устойчиво и ще става само по-лошо: за вас, за Консервативната партия и най-важното - за страната", заяви Захави в Twitter. "Трябва да постъпите правилно и да си тръгнете сега."

Някои от тези, които останаха на поста си, включително министърът на отбраната Бен Уолъс, заявиха, че го правят само защото са длъжни да поддържат сигурността на страната.

Оставките на министри бяха толкова много, че правителството беше изправено пред парализа. Въпреки предстоящото си напускане Джонсън започна да назначава министри на овакантените постове.

"Сега наш дълг е да се уверим, че хората в тази страна имат функциониращо правителство", заяви пред парламента Майкъл Елис, заместник-министър в службата на кабинета, която следи за работата на правителството.

От популярен до изоставен
Енергичният Джонсън дойде на власт преди почти три години, обещавайки да осъществи Brexit и да го спаси от горчивите спорове, последвали референдума през 2016 г.

Оттогава насам някои консерватори ентусиазирано подкрепиха бившия журналист и кмет на Лондон, а други, въпреки резервите, го поддържаха, защото той успя да привлече части от електората, които обикновено отхвърляха партията им.

Това се потвърди на изборите през декември 2019 г. Но войнственият и често хаотичен подход на администрацията му към управлението и поредицата от скандали изчерпаха благоразположението на много от депутатите му, докато проучванията на общественото мнение показват, че той вече не е популярен сред широката общественост.

Последната криза избухна, след като депутатът Крис Пинчър, който заемаше правителствена длъжност, беше принуден да напусне заради обвинения, че е опипвал мъже в частен затворен клуб.

Джонсън трябваше да се извини, след като стана ясно, че е бил информиран, че Пинчър е бил обект на предишни оплаквания за сексуални нарушения, преди да го назначи. Премиерът заяви, че е забравил.

Последваха месеци на скандали и прегрешения, включително осъдителен доклад за пиянски партита в резиденцията му на Даунинг стрийт и в офиса му. Партитата бяха в нарушение на правилата на локдауните заради COVID-19, а Джонсън бе глобен от полицията и заради събиране по случай 56-ия му рожден ден.

Имаше и обрати в политиката, неуспешна защита на депутат, който е нарушил правилата за лобиране, и критики, че не е направил достатъчно за справяне с инфлацията, тъй като много британци се борят да се справят с нарастващите цени на горивата и храните.

"Това трябваше да се случи отдавна", заяви лейбъристът Стармър. "Той винаги е бил неподходящ за поста. Той е отговорен за лъжи, скандали и измами в промишлени мащаби."