ЕЦБ обмисля как да блокира многомилиардните печалби за банките след повишението на лихвите

Управителният съвет ще обсъди потенциалния бонус за заемодателите от свръхевтините пандемични заеми

12:30 | 4 юли 2022
Обновен: 15:07 | 4 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Европейската централна банка търси начини да спре допълнителните печалби от милиарди евро за банките от схемата за свръхевтино кредитиране, която стартира по време на пандемията, пише Financial Times.

Субсидираните заеми в размер на 2,2 трилиона евро, предоставени от ЕЦБ на банките, помогнаха да се избегне кредитна криза, когато започна пандемията от Covid-19. Но тъй като централната банка сега планира да повиши лихвите, това би осигурило допълнителни печалби на стойност до 24 милиарда евро за кредиторите от еврозоната, според анализатори.

Управителният съвет на ЕЦБ трябва да обсъди как може да ограничи допълнителния марж, който стотици банки ще могат да спечелят от своите субсидирани заеми, като просто ги върнат обратно на депозит в централната банка, според трима души, запознати с плановете.

Според източниците за ЕЦБ би било политически неприемливо да предоставя на банките печалба, обезпечена от данъкоплатците, докато повишава разходите по заеми за домакинствата и бизнеса, а повечето кредитори използват парите, за да плащат бонуси на персонала и да разпределят дивиденти на инвеститорите.

ЕЦБ заяви, че възнамерява да повиши лихвения си процент по депозитите до минус 0,25 процента на срещата си на 21 юли, като същевременно сигнализира, че по-голямо повишение е вероятно през септември. Тогава е вероятно лихвения процент да се повиши над нулата за първи път от десетилетие, последвано от допълнителни увеличения ако инфлацията остане висока.

Една от възможностите за ЕЦБ е да промени условията на заемите, за да намали шанса на банките да направят автоматична възвръщаемост на парите.

ЕЦБ защити политиката си на евтини заеми за банките, като каза: „Без тях пандемията щеше да удари реалната икономика много по-силно“. Тя отказа да коментира как може да спре кредиторите от това да правят свръхпечалби.

Morgan Stanley изчисли, че банките биха могли да спечелят между 4 и 24 милиарда евро допълнителна печалба, като поставят евтините заеми на ЕЦБ на депозит в централната банка от миналия месец до края на схемата през декември 2024 г., в зависимост отчасти от това колко бързо се покачват лихвите в бъдещите месеци.

Според източник, информиран по въпроса, ЕЦБ е изчислила, че общата печалба, достъпна за банките, е почти половината от максималната оценка на Morgan Stanley. Повече от 740 банки кандидатстваха за заеми в пика през юни 2020 г., когато бяха раздадени 1,3 трилиона евро, но общият брой на участниците в схемата не е публично достъпен.

ЕЦБ започна да предлага заемите — известни като целеви дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO) — през септември 2019 г. Първоначално те бяха достъпни при лихвен процент по депозитите на ЕЦБ от минус 0,5 процента. Но след удара на пандемията ЕЦБ намали лихвения процент до минус 1%, като на практика плаща на банките още повече, за да заемат пари, при условие че не свият кредитните си портфейли.

Миналия месец ЕЦБ върна лихвения процент за TLTRO до стойността на лихвения си процент по депозитите. Но най-важното е, че процентът по заемите се изчислява като средна стойност за тригодишния им живот. Банките могат да изплащат парите предсрочно на всеки три месеца. Миналия месец бяха извършени 74 милиарда евро предсрочни изплащания, много по-малко от очакваното, което отразява повишената привлекателност на схемата с нарастването на лихвените проценти.

„Някои банки провериха повторно своите изчисления на печалбата с ЕЦБ и след това се отказаха от идеята да ги изплатят предсрочно“, каза един служител.

Фабио Яно, старши кредитен служител в Moody’s, каза: „Очакваме европейските банки да задържат своите TLTRO толкова дълго, колкото могат, защото това са просто безплатни пари.“ Той прогнозира, че по-голямата част от ликвидността на ЕЦБ няма да финансира заеми, а ще бъде депозирана в централната банка.

Morgan Stanley изчисли, че ако ЕЦБ повиши лихвения си процент по депозитите до 0,75 процента до края на тази година, банка, която е взела заем за TLTRO през юни 2020 г., може да спечели марж на печалба от 0,6 процента върху парите до падежа през юни 2023 г.

„Тази търговия беше доста печеливша за нас“, каза главният финансов директор на европейска банка. „Беше трудно за банките да говорят много за това – никой не иска да признае, че като банка се е възползвал от пандемията.“

Въпреки че ЕЦБ не разкрива данните по банки, френските кредитори са най-големите потребители на евтината ликвидност с експозиция от близо 500 милиарда евро през април, следвани от своите връстници в Италия и Германия.

В най-големия кредитор в Германия Deutsche Bank, заемите от TLTRO са еквивалентни на около 44,7 милиарда евро или 9 процента от общия кредитен портфейл на банката от 481 милиарда евро.

Миналата година приходите от лихви на Deutsche бяха подкрепени с 494 милиона евро от субсидираната ликвидност на ЕЦБ, или 15 процента от печалбата преди данъци. Deutsche, която отчита TLTROs като „правителствена субсидия“ в своите сметки, отказа да каже каква сума е депозирана в ЕЦБ.