Железопътната стачка в Обединеното кралство се възобновява след преговори без резултат

Разговорите приключиха в петък без споразумение и ще бъдат подновени в неделя или понеделник

14:10 | 25 юни 2022
Обновен: 16:05 | 25 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Третият ден от националната стачка на британските железници продължава в събота, след като преговорите със синдикалните лидери приключиха без споразумение.

24-часовата стачка е част от усилията на Националния профсъюз на железничарите, морските и транспортните работници за налагане на искания за по-високо заплащане, забрана за принудителни съкращения и запазване на съществуващите условия на труд. Собственикът на релсовия път Network Rail заявява, че се стреми да модернизира и да се справи с намаляването на броя на пътниците, тъй като все повече хора работят вкъщи.

Стачките от тази седмица накараха много пътници да си останат вкъщи, възползвайки се от по-гъвкавите условия на труд, въведени от пандемията. Сега пътуванията през уикенда са засегнати, което нарушава почивките и големите събития за отдих като музикалния фестивал Гластънбъри, който завършва в неделя.

Споразумение не беше постигнато

Преговорите  приключиха в петък без споразумение и ще бъдат подновени в неделя или понеделник, заяви говорител на Network Rail. Изпълнителният комитет на профсъюза се събира във вторник, за да реши какви по-нататъшни действия да предприеме.

"Няма да се поколебаем да предприемем нови протестни действия, ако не успеем да постигнем споразумение или ако компаниите изпълнят заплахите си за съкращаване на хора", заяви Мик Линч, генерален секретар на синдиката, пред Sky News в събота.

Според говорителя профсъюзът трябва да даде двуседмично предизвестие за всякакви следващи стачки, което означава, че влаковете ще се движат нормално известно време след съботните смущения. Мораториумът върху принудителните съкращения на работни места в замяна на оперативни реформи е "предмет на преговори", каза той.