Петролът поскъпна над $120, след като Саудитска Арабия повиши цените за Азия

Saudi Aramco повиши ключовия си клас суров петрол Arab Light за азиатски клиенти с 2,10 долара за барел от юни до 6,50 долара над използвания показател

09:30 | 6 юни 2022
Обновен: 12:49 | 6 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът увеличи печалбите, след като Саудитска Арабия сигнализира за увереност в търсенето с по-голямо от очакваното увеличение на цената на суровия си петрол за Азия, предава Bloomberg. 

West Texas Intermediate се търгува близо до $120 за барел, след като по-рано се повиши до най-високото ниво от почти три месеца. Саудитска Арабия увеличи официалните си продажни цени за азиатски клиенти през юли, тъй като Китай - най-големият вносител на суров в света - предпазливо излиза от блокирането заради вируса, което постави икономиката под натиск.

Петролът поскъпна с почти 60% от началото на годината, тъй като възстановяването на търсенето от икономиките, възстановяващи се от пандемията, съвпадна със затягането на пазара след инвазията на Русия в Украйна. Войната раздуха инфлацията, повиши цените на продукти от храни до горива и предизвика агресивно затягане на паричната политика от централните банки.

Миналата седмица ОПЕК+ се съгласи да ускори добива след многократни призиви от страна на САЩ да увеличат добива. Картелът заяви, че ще добави 648 000 барела на ден за юли и август или с около 50% повече от увеличенията, наблюдавани през последните месеци. Въпреки това, напоследък групата не успява да изпълни целите си за доставки, което поражда съмнения дали ще успее да постигне новата цел.

Пазарът на горива също се затегна значително, точно когато пиковият период на търсенето в САЩ започва с летния сезон на активно шофиране. Цените на бензина на дребно се повишиха до рекордна стойност, докато в понеделник фючърсите в Ню Йорк достигнаха нов връх.

„Сезонът на пиковото търсене настъпи“, каза Чен Шусян, анализатор от Cinda Securities Co. в Шанхай. Летният период на активно шофиране в САЩ и Европа ще подпомогне по-високото потребление, докато търсенето в Китай ще се възстанови с облекчаването на вирусните ограничения, добави Чен.

Saudi Aramco повиши ключовия си клас суров петрол Arab Light за азиатски клиенти с 2,10 долара за барел от юни до 6,50 долара над сегашното ниво. Пазарът очакваше ръст от $1,50, според проучване на Bloomberg. Aramco също увеличи цените си за Северозападна Европа и Средиземноморските региони.

Brent остава в обратно контанго, възходяща структура, при която близко датираните договори са по-скъпи от по-късните. Бързото разпределение във времето за глобалния бенчмарк беше 2,70 долара за барел в обратна посока, в сравнение с 2,69 долара в петък. За WTI спредът беше близо $3.