Starbucks затваря кафене в Ню Йорк след стачка на служителите

Компанията е обвинявана в репресии срещу служители в няколко щата

10:48 | 4 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Профсъюзът на работниците в Starbucks Corp. подаде жалба, в която обвинява компанията, че незаконно е затворила кафене, в което наскоро е имало стачка на служителите, пише Bloomberg.

В подадената в петък жалба до Националната агенция по трудови отношения на САЩ профсъюзът Workers United обвинява Starbucks, че е нарушил федералното трудово законодателство като е обявил, че ще затвори за постоянно заведението  си в Итака, Ню Йорк. Синдикатът твърди, че това е отмъщение за профсъюзната активност на работниците.

Starbucks заяви, че затварянето не е свързано с активността на синдиката, а е резултат от проблеми с помещенията, персонала и "работното време и посещаемостта" в кафенето.

"Ние отваряме и затваряме обекти като редовна част от нашата дейност", заяви говорителят на Starbucks Реджи Боргес . "С дълбоко внимание непрекъснато работим за създаването на такава среда, каквато партньорите и клиентите очакват от Starbucks”.

През април служителите в обекта в Итака, разположен близо до кампуса на университета Корнел, създадоха синдикална организация и организираха еднодневна стачка, като заявиха, че неизправен сепаратор за мазнини е станал причина за изливане на отпадни води и олио на пода, което е направило кафенето опасно.

Профсъюзът настоява Агенцията по трудови отношения да поиска от федералния съд съдебно разпореждане, за да предотврати или отмени по-бързо затварянето.

"На Starbucks няма да им се размине да ни отмъщават по този начин", казва Еван Съншайн, един от служителите на магазина, в изявление на профсъюза, изпратено по електронната поща. "Каквото и да се случи, колкото и време да отнеме, ние ще упорстваме."

В имейл от петък, с който информира профсъюза за планираното затваряне, адвокатът на Starbucks Алън Модел заяви, че компанията желае да преговаря с Workers United относно исканията на  служителите.

"Както знаете, имаше много проблеми по отношение на състоянието на обекта (напр. сепаратора за мазнини) и няма смисъл той да продължи да функционира", пише той.

Профсъюзът Workers United, филиал на Международния съюз на служителите в сферата на услугите, има представителство в над 100 кафенета на Starbucks в цялата страна, а през декември миналата година постигна първата си забележителна победа в обект в Бъфало. През последните месеци има жалби, в които Starbucks е обвинявана в неправомерно поведение, включително незаконни репресии срещу служители в няколко щата. Starbucks отрича да е извършила нарушение.

В свое изявление регионалният лидер на Workers United Гари Бонадона нарече затварянето на кафенето "явен акт на война" срещу членовете на профсъюза.