След пшеницата и захарта Индия може да ограничи и износа на ориз

Властите планират да раздават повече ориз в програмата си за помощ на населението, стимулирайки очакванията, че ще искат да осигурят достатъчно доставки на евтин ориз

08:32 | 27 май 2022
Обновен: 10:45 | 27 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Анализаторите твърдят, че оризът може да бъде следващата цел на протекционизма на храните в Индия, след като Делхи ограничи износа на пшеница и захар, ход, който може да има опустошително въздействие върху глобалната продоволствена сигурност, тъй като е важен основен продукт.

Ограниченията на износа на пшеница и захар от Индия предизвикаха ударни вълни през глобалните пазари, тъй като отбелязват ескалация в продоволствения протекционизъм, чрез който страните задушават потоците от местно отглеждани доставки към света. Подобен ход по отношение на ориза от износител номер 1 в момент, когато цените на културите като пшеница и царевица растат, би заплашил да потопи милиони други в глад и да увеличи рисковете от инфлация.

„Правителството вече наложи ограничения върху износа на пшеница; въпрос на време е кога може да се обмислят ограниченията върху износа на ориз“, каза Радхика Пиплани, икономист в Yes Bank Ltd., пред Bloomberg. Предизвикателството ще бъде да се види дали подобни ограничения ще намалят цените на храните и в какъв срок, добави тя.

Ситуацията със запасите от ориз е била обсъдена на заседанието на междуведомствена комисия, която следи цените на основните стоки, според запознат с въпроса. Но комисията реши, че засега няма нужда да ограничава доставките на ориз, тъй като Индия има огромни запаси, каза източникът на Bloomberg, който поиска да не бъде идентифициран, тъй като информацията е поверителна.

Говорител, който представлява както министерството на търговията, така и министерството на храните, не отговори веднага на имейл с търсене на коментар. Секретарят по храните не отговори веднага на искане за коментар.

„Ограничаването на износа на ориз е възможно“, каза Пурнима Варма, асистент в Центъра за управление в селското стопанство към Индийския институт по мениджмънт в Ахмедабад. „Правителството може да почувства, че има нужда да замени пшеницата с ориз, за ​​да ограничи вътрешната инфлация и да защити продоволствената сигурност“, каза тя.

Оризът е тясно свързан с пшеницата в диетата на индианците и в системата на хранителните дажби. Очаква се правителствените покупки на пшеница за програмата за продоволствена помощ да бъдат по-малко от половината от нивата отпреди година и властите планират да раздават повече ориз, стимулирайки очакванията, че ще искат да осигурят достатъчно доставки на евтин ориз. Индия се е запасила с повече от достатъчно ориз и цените са стабилни през последните месеци.

„Тези публични резерви от ориз са повече от достатъчни, за да задоволят нуждите от обществено разпределение на страната, дори и с увеличаването на дажбите за ориз поради преобладаващата ситуация с пшеницата“, каза Шърли Мустафа, икономист в Организацията на ООН по храните и земеделието.

Оризът е единствената основна зърнена култура, което помага да не се влоши световната продоволствена криза. За разлика от пшеницата и царевицата, чиито цени скочиха до небето, тъй като войната в Украйна прекъсва доставките, цените на ориза останаха по-ниски поради голямото производство и съществуващите запаси.

Тази перспектива може да се промени, ако Индия реши да ограничи износа на ориз. Това може да подтикне други страни да следват подобна програма, както по време на продоволствената криза през 2008 г., когато Виетнам също ограничи доставките на ориз. Азия произвежда и консумира около 90% от ориза, като Индия представлява 40% от световната търговия.

„Доставките на ориз са в изобилие в страната и няма нужда от забрана или ограничаване на износа“, каза Б. В. Кришна Рао, президент на Асоциацията на износителите на ориз. „Ако правителството все още иска да наложи количествено ограничение, това може да е политически призив и търговията ще приветства това в името на националния интерес."

Правителството на премиера Нарендра Моди предприема координиран ход за справяне с инфлацията, като се стреми да забави нарастването на цените и да облекчи въздействието върху потребителите. Инфлацията на дребно, която се отчита на осемгодишен връх, е политически чувствителен въпрос и може да повлияе на това как хората гласуват на избори.

Историята предлага някои насоки за това как може да се развие ограничението за износ на ориз. По време на продоволствената криза от 2007-2008 г. Индия се сблъска с покачващите се цени на пшеницата и реши да ограничи износа. Правителството закупи повече ориз за програмата си за разпространение на храна вместо пшеница. За да осигурят евтино и изобилно снабдяване с ориз, служителите блокираха износа на ориз, различен от басмати, през октомври 2007 г.

Решението за ограничаване на износа на ориз ще зависи от това как се развиват цените през следващите седмици, каза Суводип Ракшит, старши икономист в Kotak Institutional Equities. Предстои засяване на ориза и продукцията зависи от времето. Ако сезонът на мусоните е непостоянен и цените на ориза скочат, вероятно износът ще бъде ограничен, каза той.

Износът на ориз басмати възлиза на общо 3,95 милиона тона през 2021-2022 г., докато доставките на други видове ориз достигнаха 17,26 милиона тона.