В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Недостиг на вода и поскъпващи храни в близките години заради промените в климата

Лукас Дещрайкер, консултант в adelphi, „В развитие”, 17.05.2022

16:35 | 17 май 2022
Обновен: 16:46 | 17 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

Цените на храните в глобален мащаб ще се увеличат значително до 2031 година заради по-честите екстремни климатични промени. Последните години промените в климата стават все по-видими в целия свят. В Северна Африка има най-тежката суша от десетилетия и над 50 милиона души вече са застрашени от продоволствена несигурност. Това каза Лукас Дещрайкер, консултант в adelphi и съавтор на доклада „7 въпроса към Г7”, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Възможно е през следващите години да има напрежение заради водните ресурси по света. В миналото много от страните не са предприемали достатъчно мерки за овладяване на промените в климата, а сега тези промени водят и до други опасности, като разселване на населението.

Промените в климата водят до рискове, които са особено големи за страните с нестабилна политическа обстановка. Връзката между насилствените конфликти и промените в климата е много сложна и включва и други условия, но тези връзки са реални и изискват действия от политиците.

Докладът бе насочен към Г7, защото тези страни имат властта да обърнат внимание на климатичните въпроси, те са сред най-влиятелните и най-богати държави в света и ето защо вярваме, че трябва да поемат отговорност, трябва да използват своята власт, да дадат пример и да ангажират партньорите си, за да избегнем най-тежките последици.

Прогнозите в доклада обрисуват мрачна картина за бъдещето на света през 2031 година. Климатът ще е на път към катастрофално затопляне към края на века, освен ако не бъдат предприети мерки за смекчаване на ефектите.

Негативните последици не са неизбежни и лидерите в Г7 могат да избегнат най-тежките последици чрез действията си.

„Препоръките от нашия доклад подчертават някои важни индикатори, които лидерите от Г7 трябва да следят през следващите години. Индикаторите за отчетност трябва да бъдат развити повече. В момента държавите определят темпове на намаляване на емисии, но никой не ги следи достатъчно строго”, подчерта събеседникът.   

„Г7 трябва да играе важна роля в смекчаване и стабилизиране на енергийния преход за страни, които в момента зависят от износ на изкопаеми горива. Това може да стане чрез улесняване на нови форми на енергийно сътрудничество около зелени и възобновяеми източници”.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.