Samsung ще инвестира 360 млрд. долара за чипове и биотехнологии до 2026 г.

Новият южнокорейски президент е яростен поддръжник на конгломератите, превръщайки ги в ключов стълб на икономически растеж

13:15 | 24 май 2022
Обновен: 16:43 | 24 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Групата Samsung планира да увеличи разходите си с повече от 30 % до около 360 млрд. долара за половин десетилетие до 2026 г., за да подкрепи бизнеса си от чипове до лекарства, тъй като южнокорейските конгломерати се борят с нарастващите икономически сътресения и криза в доставките, пише Bloomberg.

Конгломератът, чиито подразделения от Samsung Electronics Co. до Samsung Biologics Co. доминират корейската икономика, обеща в изявление да създаде 80 000 работни места до 2026 г., предимно в областта на полупроводниците и биофармацевтиката.

Samsung, управлявана от потомък на една от най-старите и най-богати корейски фамилии, е една от няколкото т.нар. chaebol, които очертават инвестиционни планове с встъпването в длъжност на новия президент на страната. Президентът Юн Сук Йол, който започна петгодишния си мандат на 10 май, е яростен поддръжник на конгломератите и ги превърна в ключов стълб в плановете си за икономически растеж. 

Групата насочва особено внимание към Samsung Electronics - перлата в короната на многомилиардна разрастваща се империя, която обхваща корабостроене, технологии, здравеопазване и финанси. Най-големият в света производител на смартфони, дисплеи, чипове за памет и потребителски уреди представи миналата година планове да инвестира 151 млрд. долара до 2030 г., за да навлезе по-дълбоко в производството на съвременни чипове. Голяма част от тези средства ще бъдат насочени към подразделението за полупроводници, което се разраства бързо в стремежа си да се конкурира с Intel Corp. и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. в производството на чипове за световни имена като Nvidia Corp. и Qualcomm Inc.

Последният инвестиционен план на Samsung Group, който се припокрива с публичните обещания, направени през 2021 г., идва около година след като потомъкът на семейството Лий Дзие Юн излезе от затвора. Лидерът на конгломерата, който излежаваше присъда по обвинения в подкуп, беше освободен предсрочно само няколко месеца преди президентските избори по-рано тази година. 

Заедно с ръководителите на други известни вериги, включително групите Hyundai и SK, се очаква Samsung да поеме част от отговорността за стимулиране на растежа в страна, която се сблъсква с нарастващата инфлация и прекъсванията на веригата за доставки поради пандемията и войната в Украйна. Samsung Electronics и SK Hynix Inc. обещаха да инвестират повече от 410 млрд. долара в изследвания и производство на полупроводници в периода до 2030 г. в рамките на национален план, разработен от администрацията на предишния президент.

В изявление групата заяви, че около 290 млрд. долара ще бъдат изразходвани в страната, а останалите ще бъдат насочени в чужбина. Samsung Electronics изгражда модерен завод за чипове в САЩ на стойност 17 млрд. долара в Тексас, което е победа за администрацията на Байдън, тъй като тя дава приоритет на сигурността на веригата за доставки и по-големия капацитет за полупроводници на американска земя. Миналата седмица Джо Байдън спря в най-модерното предприятие за производство на чипове на Samsung по време на първото си пътуване до Азия като президент на САЩ, като приветства съвместните усилия за гарантиране на сигурността на веригата за доставки.