Кати Ууд: Огромните запаси на търговците могат да понижат цените

Ръководителят на Ark Investment Management коментира темата в отговор на публикация в Twitter на Илон Мъск

20:45 | 19 май 2022
Автор: Николета Рилска
Кати Ууд, инвеститор, ръководител на Ark Investment Management. Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg
Кати Ууд, инвеститор, ръководител на Ark Investment Management. Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Огромните запаси на големи търговци на дребно като Walmart и Target, съчетани с влошаващите се потребителски нагласи в САЩ, предвещават по-слаба инфлация на хоризонта, заяви Кати Ууд, ръководител на Ark Investment Management, цитирана от Bloomberg.

Ууд отговори на публикация на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск в Twitter, според когото скорошното ускорение на инфлацията се дължи на правителствените стимули в отговор на пандемията, въпреки че скоростта на паричното обращение остава постоянна.

Тя заяви, че потребителите се „бунтуват срещу загубата на покупателна способност“, намалявайки разходите. Тя добави, че трусовете по веригите на доставка, свързани с ускорението на инфлацията, може да са били причинени от прекомерните поръчки на компаниите.

Ууд отбеляза, че запасите на Walmart се повишават с 33% в номинално изражение на годишна база, а тези на Target – с 42%. „В рамките на моите 45 години в този бизнес никога не съм виждала подобен ръст на запасите“, отбелязва още тя.

„Вярвам, че след като се изравни през последните две години, паричното обращение ще се завърне към спадовете, започнали през 1997 г. и ускорени по време на коронавируса. Драматичното влошаване на потребителските нагласи и разходите през последните няколко месеца подкрепят това виждане“, добавя Ууд.

Според нея дори има възможност за дефлация, имайки се предвид понижения ръст на паричното предлагане до ниски едноцифрени стойности на годишна база през последните няколко месеца. „Ако паричното обращение се понижи, ще бъдем изправени пред риска от ценова дефлация“, коментира Ууд.

„В съответствие с това виждане, суаповете за кредитно неизпълнение – цената на застрахователните полици срещу неизпълнение, измервана от Markit – се покачват, кривата на доходност се изравнява – предвещавайки разочароващ растеж и/или по-ниска инфлация – а цените на акциите се понижават“, каза още Ууд.

Тя коментира и политиката на Федералния резерв, като отбеляза, че вероятно членовете на централната банка оценяват краткосрочните трусове по веригата на доставки, които може да са били предизвикани от презапасяване и са довели до рекордните запаси на Walmart и Target.