Сривовете при биткойн може да доведат до пробив дълбоко под $32 000

Ако настроенията към риска продължат да намаляват криптовалутата може да поевтинее до 20 000 долара

20:15 | 6 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Биткойнът се срина за седми път за осем дни, което поражда опасения, че спадът рискува да изтласка най-голямата криптовалута от обхвата, в който се търгува през по-голямата част от годината.

Криптовалутите са под натиск от цялостното нежелание за риск, което обхвана световните пазари, докато централните банки се борят с инфлацията и се опитват да смекчат стимулите, добавени по време на пандемията от Covid. Досега тази година биткойнът е поевтинял с повече от 20%.

„Ако настроенията към риска продължат да намаляват, техническите графики предполагат, че биткойн може да е на път до $28 000 и след това до $20 000,” каза в имейл Джефри Хали, старши пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific. 

Биткойнът падна с цели 3,2% до $35 276 при търговията в Ню Йорк. Това е най-ниското ниво от февруари. Криптовалутата падна с около 8% в четвъртък. Цифровият актив се колебае между приблизително 33 000 долара и 48 000 долара, на каквото ниво започна годината.

Около 475 милиона долара в дълга позиция са били ликвидирани през последните 24 часа, според данни на Coinglass.

Ether, Avalanche и Solana също поевтиняха тази седмица.

Биткойнът „се понижи с близо 10% и има шансове да премине под текущото ниво“, каза Едул Пател, главен изпълнителен директор и съосновател на Mudrex, базирана на алгоритми крипто инвестиционна платформа. „Стабилното ниво сега е $32 000.“

Биткойн до голяма степен се търгува в тандем с технологични акции - както криптовалутата, така и ориентираният към технологиите Nasdaq 100 достигнаха най-високите си стойности през ноември и оттогава са на променлива низходяща пътека.

90-дневният коефициент на корелация на биткойн и технологичния индикатор сега е над 0,67, най-високото такова отчитане в данните на Bloomberg от 2010 г. (Коефициент 1 означава, че активите се движат в крачка, докато минус 1 ще покаже, че се движат в противоположни посоки.)

Дейвид Дуонг, ръководител на институционалните изследвания в Coinbase Global Inc., твърди, че има много пречки пред крипто – и други пазари – тази година, включително по-ястребови политики на централната банка, както и несигурност по пътя на глобалните икономики.

Дуонг присъства на конференцията на Milken Institute миналата седмица, като каза, че мнозина смятат – въпреки сътресенията, наблюдавани на пазарите досега тази година – че „все още има добър шанс за по-нататъшна корекция надолу в рисковите активи“.