Shell очаква оттеглянето ѝ от Русия да струва до 5 млрд. долара

Въпреки това резултатите на Shell за първото тримесечие вероятно ще бъдат по-високи от тези за същия период на 2021

18:40 | 7 април 2022
Обновен: 21:25 | 7 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Решението на Shell да се откаже от бизнеса си в Русия ще я принуди да направи отписвания в размер на до 5 млрд. долара, тъй като енергийната група, регистрирана в Обединеното кралство, предупреди, че изключителната нестабилност на цените на суровинните пазари ще засегне паричните потоци, пише Financial Times.

В актуализираната си търговска информация преди публикуването на резултатите за първото тримесечие, което е планирано за следващия месец, Shell заяви, че прекратяването на трите ѝ съвместни предприятия с подкрепяния от Кремъл производител на газ "Газпром" ще доведе до разходи за обезценка след облагане с данъци в размер на между 4 и 5 млрд. долара.

Това е повече от сумата от 3,4 млрд. долара, която компанията посочи като стойност на руските си активи и предприятия за операции надолу по веригата, когато обяви оттеглянето си от богатата на ресурси страна.

Shell беше една от многото компании, които се оттеглиха от Русия след нахлуването в Украйна на 24 февруари, тъй като западните групи преоцениха връзките си с Москва и в някои случаи прекратиха бизнес отношения, които са били изграждани в продължение на десетилетия. BP (позната преди като British Petroleum) предупреди, че може да понесе удар от 25 млрд. долара в резултат на решението си да продаде близо 20-процентен дял в руската държавна петролна компания "Роснефт".

По-късно Shell обяви, че ще спре новите покупки на руски петрол, след като Financial Times разкри, че е спечелила 20 млн. долара от закупуването на товар руски суров петрол за една от своите рафинерии.

Бен ван Бьорден, главен изпълнителен директор на Shell, заяви тогава, че "ясно осъзнава, че решението ни да закупим товар руски суров петрол... не беше правилно и съжаляваме".

Акциите на Shell се понижиха с 1,1% до 21,09 паунда, тъй като цената на суровия петрол тип Brent се колебаеше около 102 долара за барел след обявеното в сряда от големите държави-потребителки на петрол намерение, че ще освободят още 60 млн. барела петрол от стратегическите си резерви, за да се опитат да успокоят пазарите.

След нахлуването в Украйна петролните и газовите пазари са изключително неспокойни заради опасенията от прекъсване на доставките поради широкообхватните санкции, наложени на Москва. Международната агенция по енергетика заяви, че до 3 млн. барела дневно от руския износ на петрол могат да бъдат загубени поради "самосанкциониране" от страна на западните потребители.

Поради "безпрецедентната волатилност на цените на суровините, която преобладаваше до края на [първото] тримесечие", Shell заяви, че очаква 7 млрд. загуби от операции. 

Големите търговци на енергия като Shell и независимите им конкуренти като Vitol и Trafigura бяха засегнати от огромен недостиг на парични средства, за да обезпечат фючърсните договори, които използват за хеджиране на сделките за покупка и продажба на суровини.

Тези "искания за допълнително обезпечение" станаха толкова крайни, че една лобистка група призова централните банки да се намесят и да помогнат на индустрията.

От друга страна, пренареждането на световните търговски потоци в енергетиката след нахлуването в Украйна създаде изгодни възможности за арбитраж за търговците. Shell е най-големият търговец на втечнен природен газ в света.

В актуализираната си информация от четвъртък Shell заяви, че резултатите за първото тримесечие както от петрола, така и от газа вероятно ще бъдат по-високи от тези за същия период на 2021 г.

Анализаторите от Barclays заявиха, че са увеличили прогнозата си за нетната печалба на Shell с 8% до 8,4 млрд. долара, за да отразят "по-високите от очакваните резултати от интегрирания добив и търговията с газ", а също и по-ниските разходи и данъци в добива.

Отделно от това Бен ван Бьорден заяви, че Shell ще работи с правителството на Обединеното кралство по неговата нова енергийна стратегия, която включва ангажимент за увеличаване на капацитета на крайбрежните вятърни централи до 50 гигавата до 2030 г., в сравнение с малко над 10 гигавата в момента.

"Планираме да инвестираме до 25 млрд. паунда в енергийната система на Обединеното кралство през следващото десетилетие, при условие че получим одобрение от борда на директорите, като повече от 75% от тази сума е за нисковъглеродни и нулеви технологии", каза той в изявление. "Вятърните централи, водородът и улавянето и съхранението на въглероден диоксид ще бъдат от решаващо значение, но се нуждаем от подходяща политическа рамка."