Китай обещава парични стимули заради "влошаване" на рисковете

Ще се използват множество инструменти на паричната политика в "подходящ момент", за да се подкрепи реалната икономика

17:55 | 7 април 2022
Обновен: 21:17 | 7 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай сигнализира, че ще засили паричните стимули за икономиката, признавайки, че вътрешните и глобалните рискове вече са по-големи, отколкото се очакваше досега, предава Bloomberg.

Официалните лица ще използват множество инструменти на паричната политика в "подходящ момент", за да подкрепят реалната икономика, се казва в доклад от заседание на Държавния съвет, председателствано от премиера Ли Къцян в сряда. "Сложността и несигурността на вътрешната и външната среда се засилиха, а някои от тях надхвърлиха очакванията", се казва в доклада от заседанието. 

Държавният съвет, кабинетът на Китай, не спомена конкретни стъпки за облекчаване на политиката, като например намаляване на нормата на задължителните резерви. Преди това той даде сигнали за намаляване на коефициента на задължителни резерви (RRR) през юли и декември, дни преди Китайската народна банка да го намали. 

Sharp Drop

През последните седмици китайските власти многократно даваха обещания за стабилизиране на икономиката, тъй като ограниченията на Covid намаляват потреблението и бизнес активността. Показателят за настроенията в сектора на услугите спадна през март до най-ниското ниво от около две години, докато финансовият център на страната Шанхай е в пълна изолация. Това поставя под съмнение амбициозната цел на правителството за растеж от около 5,5 % за тази година.

Държавният съвет заяви, че макар икономиката все още да се движи в разумни граници, се е засилил нов низходящ натиск, свързан със зачестилите вирусни огнища, забавянето на глобалното икономическо възстановяване и колебанията в цените на суровините. Правителството трябва незабавно да въведе мерки, които благоприятстват стабилизирането на пазарните очаквания, и да придвижи напред някои политики, заложени в доклада за работата на правителството, каза той. 

Миналия месец висшите финансови ръководители обещаха да облекчат регулаторните рестрикции, да подкрепят строителните предприемачи и да стимулират икономиката чрез паричната политика. Досега обаче са предприети малко конкретни стъпки. 

Въпреки че на срещата не беше изрично споменато намаляването на нормата на задължителните резерви и на основните лихвени проценти, по-нататъшните намаления вероятно ще бъдат част от пакета за подкрепа на растежа, пишат в бележка икономисти от Goldman Sachs Group Inc. включително Маги Вей. Те прогнозираха намаление на основните лихвени проценти с 10 базисни пункта и намаляване на RRR с 50 базисни пункта, без да посочват срокове за облекчаването.

Намаляването на лихвения процент по едногодишните държавни заеми - средносрочното кредитно улеснение - може да стане още следващата седмица, показва проучване на Bloomberg.

Малки предприятия
Облекчената позиция на Китайската народна банка е в рязък контраст с други големи централни банки като Федералния резерв, който се очаква да предприеме най-агресивното затягане на паричната си политика от почти три десетилетия, тъй като се бори с инфлационния скок, предизвикан от суровините.

Анализаторите на Huatai Securities също така твърдяха, че все още е необходимо Китай да намали лихвените проценти и RRR, макар че според тях не е спешно да се намали последният и възможностите за понижаване на лихвените проценти стават все по-ограничени. Споменаването на многобройни парични инструменти обаче предполага, че мерки, включващи инжекции от едногодишни заеми за средносрочно кредитиране (MLF), програми за презастраховане, кредитна подкрепа за малкия бизнес, също са на дневен ред, заявиха те в доклад. 

Няколко икономисти също така заявиха, че скоро може да се наложи централната банка да се откаже от използването на RRR като инструмент за стимулиране на ликвидността и растежа на икономиката, тъй като той става все по-малко ефективен за справяне със структурните предизвикателства. 

В момента ликвидността в банковата система на Китай изглежда стабилна. Лихвените проценти по едногодишните прехвърляеми депозитни сертификати - инструмент за междубанково заемане - са под цената на MLF. 

Cheaper Peer

"Това, което усложнява паричната политика, не е разширяването на паричното предлагане, а разширяването на кредитирането", написаха анализаторите на Yuekai Securities Co. начело с Луо Джихен в доклад след заседанието на Държавния съвет. 

Правителството се надява да въведе политики, които да насърчат по-голямото кредитиране след разширяване на паричното предлагане, давайки тласък на икономиката.

Държавният съвет заяви, че правителството ще разшири обхвата на отлагането на пенсионните вноски за повече отрасли, които изпитват затруднения, като гражданската авиация и други транспортни сектори, след като политиката вече беше приложена за ресторантите, търговията на дребно и туризма.

Поради блокадите и другите ограничения за овладяване на разпространението на Covid-19 потреблението все още е доста под нивата отпреди пандемията. Приходите от туризъм по време на тридневния национален празник, който приключи във вторник, са едва около 39% от нивото, достигнато през същия период на 2019 г., сочат данни на Министерството на културата и туризма. 

Държавният съвет пое ангажимент и да подобри финансовите услуги за новодошлите жители на градовете и търсенето на достъпни жилища, което е част от усилията за стимулиране на потреблението. Той добави, че постъпленията от специалните облигации на местните власти ще бъдат използвани за попълване на капитала на средните и малките банки, за да се повиши способността им да отпускат кредити.

Отделно от това централната банка публикува проект за стабилизационен фонд, който да оказва подкрепа на финансови компании в затруднено положение. Според публикувания в сряда проектозакон фондът ще бъде създаден с капитал от финансовите институции и ще получава ликвидна подкрепа от Китайската народна банка. Размерът на фонда не беше посочен. 

Миналата седмица Bloomberg News съобщи, че централната банка ръководи усилията за набиране на няколкостотин милиарда юана за нов фонд, който да обезсили финансовите рискове. Китай се стреми да ограничи финансовите рискове, вариращи от стотици слаби местни банки до десетки закъсали строителни предприемачи, обременени с поне 1 трилион долара задължения.