Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Стратегията на Китай и войната в Украйна

Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско промишлена палата, в "Клуб Investor", 26.03.2022

21:30 | 26 март 2022
Обновен: 13:45 | 27 март 2022
Автор: Галина Маринова

Китай е държава с хилядолетна история и много внимателно гледат и анализират ситуацита, но може би няма да реагират много бързо, независимо в каква посока решат да работят - в подкрепа на Русия или в подкрепа на Запада. Тяхната икономическа машина работи на пълни обороти и тя е синхронизирана, не спрямо перспективата на 5-годишни планове, а с 50-годишни планове. Това каза Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско промишлена палата, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria  с водещ Ивайло Лаков. 

Китай осъди убийството на невинни, но не налага санкции. Тяхната официална позиция, както на всяко нормално правителсво, е, че убийствата и насилието в никакъв случай не трябва да бъдат толерирани. Но те не отричат резонността на всичко, което се случва в Украйна и тяхната идея е да задълбочат връзките си с Русия. Защото тя е един суровинен източник, техен съсед, който е много удобен за доставка на суровини. 

Сбръсъкът на мнения в Съвета за сигурност на ООН и разминаването на мненията на Русия и Китай с останалата част на света не са от вчера. Всички резолюции на ООН от последните 10 години се разделят на два лагера. Китай винаги подкрепя Русия. 

Китай не само няма нищо против Русия да падне в неговата прегръдка, но "имам чувствто, че вече са се прегърнали". "През 2013 година те обявиха, че ще изграждат нови газови връзки и ще засилват своето икономическо сътрудничество. След този момент имаше огромна повратна точка в отношенията и това се получава като противовес на останалата част на света, защото те се опитват да доближат до себе си големите по население държави и региони - Индия, Африка".

По премахването на доларовата зависимост в света се работи много последователно.   

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.