Goldman Sachs предвижда пет повишения на лихвите през 2023 г. в САЩ

Икономистите от Gоldman също очакват реалния доход на домакинствата да нарасне с 0,5% на база Q4/Q4 през 2022 г.

10:06 | 21 март 2022
Обновен: 12:16 | 21 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Goldman Sachs очаква Федералният резерв да повиши лихвените проценти пет пъти през 2023 г. и прогнозира, че централната банка на САЩ иска да повиши лихвения процент по средствата над текущата неутрална оценка, предава Bloomberg.

Миналата седмица Фед повиши лихвите за първи път от 2018 г. и изложи агресивен план за тласкане на разходите по заеми до рестриктивни нива през следващата година, в посока от борбата с COVID-19 към противодействието на икономическите рискове от прекомерната инфлация и войната в Украйна. 

Федералната комисия по отворени пазари (FOMC) повиши целевия лихвен процент на федералните фондове с четвърт процентен пункт.

Икономистът на Goldman Sachs Ян Хациус очаква FOMC да повишава лихвата на всяка среща през първото тримесечие на 2023 г. и това да се забави до тримесечен темп през второто тримесечие на 2023 г., поради по-силни перспективи за растеж и сигнали, че служителите на Фед желаят да повишат лихвения процент над неутралната си оценка.

Хациус също запази прогнозата си за седем повишения на лихвите с 25 базисни пункта през 2022 г., според бележка от неделя.

„Продължаваме да виждаме значителен риск от повишение с 50 bps в някакъв момент, което би накарало лихвеният процент да достигне крайната ни прогноза (от 3%-3,25%) по-рано“, каза Хациус.

Икономистите от Gоldman също очакват реалния доход на домакинствата да нарасне с 0,5%  през Q4 на 2022 г. в сравнение със същия период през изминалата година.

„Най-големите пречки за растежа на реалните разходи през 2022 г. са отдръпването на държавните помощи и високата инфлация, които ще натежат силно върху растежа на реалните доходи“, казаха от Goldman.