Полското предложение за руски изтребители в помощ на Киев бе отхвърлено от САЩ

НАТО заяви, че не иска директен конфликт с Русия, друга ядрена сила, а президентът Джо Байдън изключи изпращането на американски войски в Украйна

10:04 | 9 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съединените щати отхвърлиха изненадващо предложение на съюзника си в НАТО Полша във вторник да прехвърли руските си изтребители МиГ-29 в американска база в Германия като начин за попълване на военновъздушните сили на Украйна в нейната отбрана срещу нахлуващи руски сили, съобщава "Ройтерс".

Съединените щати се стремят да ускорят доставките на оръжие за Украйна. Но перспективата за прелитане на бойни самолети от територията на НАТО в зоната на военни действия "поражда сериозни опасения за целия алианс на НАТО", каза Пентагонът.

НАТО заяви, че не иска директен конфликт с Русия, друга ядрена сила, а президентът Джо Байдън изключи изпращането на американски войски в Украйна, за да се бият, нещо, което според Пентагона се отнася за войски на земята или във въздуха.

„Просто не ни е ясно дали има съществена обосновка за това“, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби за предложението на Полша.

„Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници в НАТО по този въпрос и трудните логистични предизвикателства, които той представлява, но не вярваме, че предложението на Полша е издръжливо."

Полското външно министерство обяви във вторник, че е готово да разположи своите самолети МиГ-29 в авиобазата Рамщайн в Германия и да ги предостави на разположение на Съединените щати. То призова други членове на алианса, които имат други подобни самолети, да направят същото.

Висш дипломат на Държавния департамент на САЩ заяви, че предложението на Полша е изненадало САЩ.

„Доколкото ми е известно, не сме били предварително консултирани, че планират да ни дадат тези самолети“, каза заместник-секретарят на Държавния департамент по политическите въпроси Виктория Нуланд пред изслушване на комисията по външни отношения в Сената.

„Така че мисля, че това всъщност беше изненадващ ход на поляците“, каза тя.

Безизходицата повдига въпроси относно жизнеспособността на молбата на украинския президент Владимир Зеленски европейските страни да предоставят руски самолети, въпрос, който той подчерта по време на видео разговор в събота с американските законодатели.

Американските законодатели са нетърпеливи да ускорят военната помощ за Украйна и настояват администрацията на Байдън да улесни трансфера на самолети.

Но съобщението на Полша може да отразява и нейната собствена особена позиция.

Полша подкрепя Украйна с отбранителни оръжия, но заяви, че няма да ѝ изпрати директно самолети, тъй като не е пряка страна в конфликта между Украйна - която не е съюзник на НАТО - и Русия.

Руското министерство на отбраната предупреди тази седмица, че страни, предлагащи летища на Украйна за атаки срещу Русия, може да се считат за влезли в конфликта.

Нуланд каза, че основният въпрос е да се прецени какви ще бъдат непосредствените нужди на Полша, тъй като тя е в съседство с конфликта.

„Полша – те се възползват от пълната въздушна сигурност от алианса на НАТО... Основният въпрос е да се оцени какви са непосредствените нужди на Полша в контекста на това да бъде съсед на този конфликт“, каза тя.

Отделно американската армия обяви, че ще премести две ракетни батареи Patriot в Полша, за да се "противопостави проактивно на всяка потенциална заплаха за силите на САЩ и съюзниците и територията на НАТО".