САЩ и Великобритания забраняват вноса на петрол от Русия

САЩ също забраняват вноса на руски газ и въглища

18:43 | 8 март 2022
Обновен: 21:02 | 8 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Джо Байдън потвърди очакваната пълна забрана на САЩ за внос на руски петрол, газ и въглища. Също във вторник Великобритания обяви, че постепенно ще прекрати руския внос на петрол и петролни продукти до края на 2022 г.

Байдън каза, че този ход означава, че "американският народ ще нанесе нов мощен удар" на управлението на руския президент Владимир Путин.

„Ние няма да участваме в субсидирането на войната на Путин“, добави Байдън.

Въпреки нарастващите страхове от покачване на цените на горивата, този ход има широко разпространена двупартийна политическа подкрепа в САЩ.

Цените на петрола се покачиха в очакване на съобщението на Байдън - като цената на петрола сорт Брент, международният еталон, се повиши с повече от 5% до 132 долара за барел.

Ходът на САЩ е по-незабавен, отколкото в Европа, която много повече разчита на руския нефт и газ.

Великобритания постепенно ще прекрати вноса на петрол и петролни продукти от Русия до края на 2022 г., каза във вторник министърът на икономиката Квази Квартенг, призовавайки бизнеса да използва преходния период, за да осигури плавен преход.

„Този ​​преход ще даде на пазара, предприятията и веригите за доставки повече от достатъчно време, за да заместят руския внос – който съставлява 8% от търсенето в Обединеното кралство“, написа Квартенг в Twitter.

В понеделник министър-председателят Борис Джонсън каза, че правителството му ще определи нова стратегия за енергийни доставки, тъй като руската инвазия в Украйна и последвалото покачване на цените на енергията ускориха необходимостта от нови енергийни източници и по-голяма самостоятелност.  

Също във вторник Европейската комисия публикува планове за намаляване на зависимостта на ЕС от руския газ с две трети тази година и прекратяване на зависимостта си от руските доставки на горивото „много преди 2030 г.“. 

Квартенг каза, че проучва варианти за прекратяване на британския внос на руски газ, който представлява около 4% от доставките в страната. 

Shell и BP спират да купуват руски петрол и газ 

Петролните компании Shell Plc и BP Plc обявиха, че няма да правят нови покупки на руски петрол и газ, но няма да могат незабавно да прекратят отношенията си със страната поради дългосрочни договори и вероятните затруднения с намирането на алтернативни доставки, предаде Bloomberg.

Освен това Shell се извини за закупуването на руски суров петрол миналата седмица. Компанията увери, че се оттегля напълно от всякакво участие в проекти за руски въглеводороди заради войната в Украйна.

Компанията е закупила товар от руски суров петрол от швейцарския търговец Trafigura при рекордно ниска цена, съобщават търговци.

От BP са по-малко категорични от Shell в намерението си да прекратят доставките от Русия и предупредиха, че може да се наложи да се откажат от обещанието си, ако сигурността на енергийните доставки бъде застрашена.

Компанията "ще продължи да изпълнява съществуващите договорни задължения при спазване на изискванията за санкции, сигурност и доставка и когато е безопасно да го направи", поясни говорител на компанията.

Той също така заяви, че BP няма да наема руски кораби или такива, плаващи под руски флаг, "където е възможно". Компанията обаче може да влезе в нови бизнес отношения с Русия, ако това е "от съществено значение за гарантиране на сигурността на доставките".

Миналата седмица Shell заяви, че прекратява всички свои руски операции, включително проекта "Сахалин 2", в който притежава 27,5% дял и който е 50% собственост и се управлява от руската газова група "Газпром", както и дела си от почти 20 на сто в руския петролен гигант "Роснефт".

Shell обаче беше една от малкото западни компании, които продължиха да купуват суров петрол от Русия, след като конфликтът в Украйна ескалира.

Британското дружество казва, че ще промени веригата си на доставки на суров петрол, за да премахне обемите от засегнатата от санкциите Русия "възможно най-бързо". Компанията ще затвори бензиностанциите си и операциите с авиационни горива и смазочни материали в Русия.

Компанията заяви, че промяната на веригата на доставки може да отнеме седмици, като предупреждава, че това ще доведе до намалена производителност в някои от нейните рафинерии.