Fitch отново понижи Русия, виждайки „неизбежно“ неизпълнение по облигациите

Понижението на рейтинга на Fitch отразява последиците от нарастващата икономическа, финансова и политическа изолация на Русия

08:37 | 9 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия беше понижена до второто най-ниско ниво от рейтинговата агенция Fitch Ratings, която заяви, че неизпълнението на облигациите е „неизбежно“ в резултат на мерките, въведени след войната в Украйна.

Компанията понижи рейтинга на Русия с шест степени до C, само една стъпка над кредитополучателите, които вече са изпаднали в неизпълнение, се казва в изявление във вторник.

„Рейтингът „С“ отразява мнението на Fitch, че неизбежното неизпълнение на суверенен държавен дълг е неизбежно“, се казва в него. „По-нататъшното засилване на санкциите и предложенията, които биха могли да ограничат търговията с енергия, увеличават вероятността за политически отговор от страна на Русия, който включва поне селективно неплащане на нейните задължения по суверенния дълг."

Кредитният рейтинг на Русия се плъзга по-дълбоко в региона на "боклуци", тъй като загрижеността за изплащането на държавния дълг нараства. Moody’s Investors Service понижи рейтинга си на Русия по-рано тази седмица, докато S&P Ratings постави нацията три нива над оценката за дефолт.

„Текущите оценки ценообразуват с голяма вероятност от неизпълнение“, каза Тод Шуберт, ръководител на изследванията за фиксирани доходи в Bank of Singapore. „Понижението на рейтинга на Fitch отразява последиците от нарастващата икономическа, финансова и политическа изолация на Русия."

Развитието на ситуацията, откакто Fitch последно понижи рейтинга на Русия преди шест дни, допълнително подкопава желанието на страната да обслужва държавния дълг, според изявлението. Русия се бори с икономическите санкции, които се натрупаха и оставиха страната все по-изолирана от началото на войната. Във вторник САЩ обявиха забрана за внос на руски петрол.

Fitch цитира стъпка, която може да принуди облигациите, деноминирани в чуждестранна валута, да бъдат изплатени на някои кредитори в рубли, чиято стойност се понижи след инвазията.

„Неизпълнението на руските суверенни еврооблигации изглежда неизбежно и ще продължи известно време, с мрачни перспективи за възстановяване“, пише в бележка Стюарт Кълвърхаус, ръководител на изследванията на държавните и фиксирани доходи в Tellimer, изследователска фирма, специализирана в нововъзникващите пазари, в понеделник преди понижаването. „И цените на облигациите до голяма степен отразяват това, като повечето щатски облигации сега се търгуват в диапазона 20-30."

Притесненията относно въздействието на войната преминават и към други кредитополучатели. Висококачествените доларови кредитни спредове се разшириха в световен мащаб във вторник до нива, невиждани от средата на 2020 г., според индекс на Bloomberg.

Неизпълнението на задълженията на Русия може да настъпи веднага след 15 април, което ще отбележи края на 30-дневния гратисен период за плащания на купони, които руското правителство дължи по доларови облигации, дължими през 2023 и 2043 г., каза Саймън Уейвър от Morgan Stanley в бележка в понеделник.