Златото се понижи от осеммесечния си връх

Цената на златото се покачва над 1900 долара, тъй като кризата в Украйна стимулира търсенето на убежище

10:50 | 18 февруари 2022
Обновен: 11:55 | 18 февруари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на златото се понижи от осеммесечния си връх, след като Русия се съгласи да се срещне със САЩ за разговори относно противопоставянето в Украйна, като по този начин намали някои геополитически опасения, които подхранваха търсенето на актива убежище.
Русия отговори на предложението за среща между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров в Европа с предложени дати за края на следващата седмица. САЩ са приели, "при условие че няма по-нататъшна руска инвазия в Украйна", заяви в изявление говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Тази седмица напрежението беше високо, тъй като САЩ засилиха предупрежденията за възможна руска атака, а президентът Джо Байдън заяви, че може да се подготвя събитие под "фалшив флаг". Руски официални лица заявиха, че не е в ход инвазия в Украйна и такава не се планира. Но в официален отговор на предложените от администрацията на Байдън гаранции за сигурност Кремъл заяви, че предложенията са незадоволителни и може да се наложи Русия да прибегне до неуточнени "военно-технически мерки".

gold 18.02.2022

Златото направи силен старт на годината, като се покачи до най-високата си стойност от юни насам, тъй като възможността за конфликт в Европа повиши цените. Суровината е на път да постигне трета седмична печалба, дори когато Федералният резерв на САЩ се готви да повиши лихвените проценти, което може да намали търсенето на нелихвоносния благороден метал. 

"Очаквайте златото да остане доста волатилно", каза Джон Фини, мениджър бизнес развитие в базирания в Сидни търговец на злато Guardian Gold Australia. "Все още може да видим златото да добави значителна сума при официална новина за инвазия", каза Фини, като добави, че може да има спад от 50 или повече долара, ако ситуацията се успокои.

Анализаторите на Citigroup Inc. включително Аакаш Доши повишиха краткосрочната си прогноза за златото от 1825 долара на 1950 долара, позовавайки се на геополитическото напрежение. В по-далечна перспектива банката остава мечи настроена с цел 1750 USD за период от шест до 12 месеца, тъй като "по-високата реална доходност и по-силните акции могат отново да натежат на цените на златото".