ЕС иска да произвежда една пета от всички чипове до десет години

Европейският парламент одобри нови регулации за работата на американските технологични гиганти

09:01 | 21 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия ще предложи проект на законодателство за регулиране на микрочиповете в началото на февруари, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в четвъртък, тъй като нуждата на ЕС от чипове се очаква да се удвои през следващото десетилетие.

"Повечето доставки идват от шепа производители извън Европа. Това е зависимост и несигурност, които просто не можем да си позволим", каза фон дер Лайен по време на откриването на Световния икономически форум.

„До 2030 г. 20% от световното производство на микрочипове трябва да бъде в Европа“, каза тя.

Предложението, известно като European Chips Act, ще има за цел адаптиране на правилата за държавна помощ, подобряване на инструментите за предвиждане на недостиг и криза и укрепване на изследователския капацитет в блока.

Междувременно, Европейският парламент се обедини около нови правила за работата на американските технологични гиганти

В четвъртък Европейският парламент подписа предложение за нови правила, насочени към американските технологични гиганти, проправяйки пътя за преговори по плана със страните-членки и Европейската комисия.

Законът за цифровите услуги, предложение на ръководителя на антитръстовите въпроси на ЕС Маргрете Вестагер, ще принуди Amazon, Apple, подразделението на Alphabet Google и собственика на Facebook - Meta да направят повече за справяне с незаконното съдържание на своите платформи или да рискуват глоби до 6% от световния оборот.

Предложението на Вестагер все още трябва да бъде изгладено със страните от ЕС и законодателите, преди да стане закон, първият по рода си в света.

Европейският парламент прие предложението с 530 гласа „за“, 78 „против“ и 80 „въздържал се“.

„С огромно мнозинство Европейският парламент прие Закона за цифровите услуги. Голяма победа, с подкрепата отляво надясно“, каза холандският депутат Пол Танг в Twitter.

Кристел Шалдемозе, датски законодател, който ръководи екипа за преговори на парламента, каза: „Онлайн платформите стават все по-важни в нашето ежедневие, носейки нови възможности, но и нови рискове. Наше задължение е да гарантираме, че това, което е незаконно офлайн е незаконно онлайн."

Франция, която заема ротационното председателство на ЕС, се стреми да постигне споразумение през първата половина на 2022 г. 

В същото време производителите на чипове отново се сринаха в най-големия седмичен спад от март 2020 г.

чипове 20.01

Акциите на полупроводникови компании паднаха в четвъртък, като групата участва в широко разпространена късна разпродажба на технологични акции, която тласна индекса Nasdaq 100 в територия на корекция.

Индексът за полупроводници на фондовата борса на Филаделфия падна с 3,3%, завършвайки на най-ниското си ниво от края на октомври. Индексът е спаднал с повече от 10% досега тази седмица, което би представлявало най-големият му едноседмичен процентен спад от март 2020 г. Сега той е надолу с 13% от пика през декември.

Технологичните акции бяха подложени на силен натиск в началото на 2022 г. на фона на покачването на доходността на държавните облигации на САЩ и ротацията на по-рисковите активи. Сред забележителните спадове в четвъртък, Nvidia Corp. падна с 3,7%, Advanced Micro Devices Inc. загуби 5%, Micron Technology Inc. падна с 5,5%, а Broadcom Inc. спадна с 2,9%.

Въпреки слабостта, анализаторите остават като цяло положителни за сектора. По-рано тази седмица BofA написа, че макар нарастващите лихвени проценти да представляват риск за оценката на групата, „това може да бъде повече от компенсирано от силните потоци от инвеститори, търсещи сектор с висококачествен растеж над тенденцията“, заедно с висока рентабилност и с множество циклични и вторични попътни ветрове.

Сред другите забележителни технологични и интернет имена, акциите на Amazon.com паднаха с 3% и затвориха на най-ниското си ниво от март. Apple и Alphabet паднаха с повече от 1%.