Руският план за доставка на газ през февруари нагнетява напрежението в ЕС и Турция

Резервиран е нулев капацитет за доставка на газ за Германия през станцията Mallnow

15:50 | 17 януари 2022
Обновен: 19:41 | 17 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия държи европейския пазар на природен газ в напрежение, като не се вижда никакво облекчение по линия на предварителните планове за доставки на страната за следващия месец, а в Турция сметките за внос на газ вече увеличиха бюджетният дефицит до рекордни нива, пише Bloomberg. 

Националният износител, газовият концерн "Газпром", отново предпочете да не резервира допълнително пространство за тръбопроводите, по които да доставя горивото на Запад през Украйна по време на месечния търг в понеделник. Наред с това за февруари беше резервиран нулев капацитет за доставка на газ за Германия през станцията Mallnow, където завършва руският газопровод Ямал-Европа. 

Нидерландският бенчмарк за доставка на газ за кратък период от време намали загубите си след търговете, но все още се търгува с 4,2% по-ниско от 83,31 евро за мегаватчас в Амстердам. По-рано цените се понижиха с цели 7,8 %.

Европа се бори с най-тежката си енергийна криза от десетилетия насам. Запасите от газ на континента са най-ниските в историята за този период от годината, а отоплителният сезон далеч не е приключил. 

Въпреки че доставките на втечнен природен газ от САЩ помогнаха на региона да се възстанови донякъде от ниските нива в началото на тази зима, потоците от основния доставчик на гориво - Русия, остават далеч под нормалното ниво. Опасенията за възможни военни действия в Украйна също засилват несигурността по отношение на руския енергиен износ. 

"Резултатите от търговете днес ще бъдат особено трудни за интерпретиране", заяви преди търговете Том Марцец-Мансер, анализатор по въпросите на европейския газ и втечнения природен газ в ICIS. 

Миналия месец "Газпром" резервира около 21% от капацитета на Mallnow за януари, но досега през този месец липсва приток. Настоящите доставки през Украйна също са далеч под 109,6 млн. куб. м дневно, които "Газпром" може да изпраща по силата на дългосрочния си транзитен договор. Русия заяви, че това се дължи на по-ниското търсене от страна на европейските купувачи. 

"Така че е ясно, че месечните резервации вече не са добър показател за това, което може да се случи", каза Марцег-Мансер.

Цените на природния газ в Европа достигнаха рекордни стойности през последните седмици на фона на прекъсванията в доставките и рязкото нарастване на търсенето, тъй като икономиките се възстановяват след пандемията от коронавирус.

Кризата засегна дистрибуторите на газ в цяла Европа. Няколко от тях в Обединеното кралство се сринаха, а германският енергиен гигант Uniper SE този месец заяви, че е принуден да вземе милиарди заеми, за да изплати исканията за допълнително обезпечение. 

В същото време в Турция сметките за внос на газ увеличават бюджетния дефицит до рекордни нива през декември, след като правителството похарчи безпрецедентна сума за внос на газ на фона на скока на международните цени и срива на лирата.

Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS, националната компания за внос на газ, по-известна като Botas, получи общо 59 млрд. лири (4,4 млрд. долара) от правителството чрез заеми и трансфери само през последния месец на 2021 г. През 2020 г. такива трансфери от бюджета не са правени. 

Централната банка също така възобнови плащанията в чуждестранна валута на Botas през октомври след тримесечно прекъсване, въпреки че те не са отразени в бюджетните данни. През октомври тя предостави на компанията 258 млн. долара, а през ноември - 2,23 млрд. долара, като тази цифра скочи до внушителните 3,4 млрд. долара през миналия месец - най-високата стойност в данните от 2013 г. насам.

В понеделник правителството съобщи, че бюджетният му дефицит за декември се е увеличил повече от три пъти на годишна база до 145,7 млрд. лири заради сметката за внос на газ. С това общият дефицит за 2021 г. достига 192,2 млрд. лири. 

Националната газова компания на Турция се опитва да набере милиарди долари, за да плати сметката за внос, която трябва да бъде платена в началото на тази година, съобщи Bloomberg по-рано този месец.

Държавният вносител на газ в Турция се надпреварва за финансиране, тъй като цените нарастват
turkey-gas

Турция беше силно засегната, тъй като повишаването на цените на енергията съвпадна с 44% спад в стойността на лирата през миналата година. Декември обаче беше най-бурният месец от десетилетия насам за валутата, което доведе до големи загуби.

Турция откри значителни количества природен газ в Черно море, което в крайна сметка може да намали зависимостта ѝ от вноса. Но правителството заяви, че няма да започне добив на газ преди следващата година.

Botas купува почти половината от газа на Турция, най-вече чрез дългосрочни договори с "Газпром". Тя използва и газ по тръбопроводи от Азербайджан и Иран, както и втечнен природен газ от Нигерия и Алжир.

Турската компания подписа нов четиригодишен договор с "Газпром Експорт" за доставка на 5,75 млрд. куб. м годишно по газопровода "Турски поток" от 1 януари.

Botas повиши многократно цените на природния газ за промишлеността, но се въздържа от повишаване на цените през миналата година за домакинствата, които вече се борят с двуцифрена инфлация. От 1 януари тя повиши цените с 25 % за домакинствата, с 15 % за електроцентралите и с 50 % за заводите, за да помогне за ограничаване на загубите.

Разликата между покупните и продажните цени вероятно е довела до загуби в размер на до 7 млрд. долара през 2021 г., според Али Ариф Актюрк, анализатор от индустрията, който е бивш изпълнителен директор на Botas.