"Булгаргаз": Ако България иска цялото количество азерски газ, трябват преговори на високо ниво

Светослав Делчев, независим член на Съвета на директорите на "Булгаргаз", "Бизнес старт", 04.01.2021 г.

11:39 | 4 януари 2022
Обновен: 13:06 | 11 януари 2022
Автор: Даниел Николов

"Булгаргаз" може да внася повече газ от Азербайджан по принцип, но трябва да се изгради новият интерконектор (IGB) между България и Гърция, който свързва газопреносната система на България с газопровода за азерски газ, или да се проведат преговори на високо ниво за алтернативни маршрути на доставки. "Булгаргаз" прави постъпки за получаване на лицензи за търговия на газ в съседните държави, като се очаква през 2022 г. да има развитие в тази насока.  От 1 януари 2022 г. природният газ в България поскъпна с 30%, а не с първоначалното предложените от „Булгаргаз“ 14%, което се дължи на значителния скок в последните седмици на цената на газа на международните борси. Това заяви Светослав Делчев, независим член на Съвета на директорите на "Булгаргаз", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

 

Полученото количество азерски газ през 2021 г. е малко над една трета от договорения обем (1 млрд. куб. м годишно) и се дължи на добрата воля на азерския доставчик.

„При положение, че газопроводът IGB не е изграден, има договорка между „Булгаргаз“ и азербайджанската компания за доставяне на природен газ на друга точка (Кулата/Сидирокастро). Тази договорка е в резултат на усилията на „Булгаргаз“, на разбирането на азерския доставчик и постигането на компромис. „Булгаргаз“ не носи вина за създалата се ситуация.“

Договорът с азерския доставчик не е на база българско законодателство, напомни Делчев и добави, че "Булгаргаз" винаги е настоявала за получаване на цялото количество, но няма какво повече да направи в ситуацията. 

Преди дни изп. директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов заяви в интервю за bTV, че от 1 януари 2022 г. газопреносните мрежи на България и Гърция ще могат да поемат цялото договорено количество от 1 млрд. куб. м годишно. Ако могат да се договорят пълните количества, "Булгаргаз" ще ги внесе, каза Делчев.

"Ако има намеса на по-високо политическо ниво, евентуално може да се постигне по-добра договорка.., но трябва да се намеси Министерството на енергетиката, министър-председател... Ние сме направили всичко възможно и сме достигнали нашата граница. Ако някой може да направи чудо, то чудото не е нашето ниво, а е на по-високо." 

"Булгаргаз" няма отношение към строителството на интерконектора, напомни Делчев и добави, че в момента има договорка между компанията и азерския доставчик за доставки на газ през друга входна точка.

"Има ли тръбопровод, има задължения на азерския доставчик да доставя пълното количество газ на точката и задължения на "Булгаргаз" да го купува изцяло."

Тъй като тръбата все още не е построена, "Булгаргаз" не може да вземе пълните количества от 1 млрд. куб. м., но дължи неустойки за това. 

"За да избегне тези неустойки, "Булгаргаз“ влезе в преговори с азерската страна и се постигна споразумение - компанията не плаща неустойки, получава част от договорения газ на друга точка, получава го по договорените цени, които са по-ниски от пазарните, но азерският доставчик не поема ангажимент за доставките. Тоест, това е търговски риск, който е поет от „Булгаргаз", каза Делчев.

Ако цялото договорено количество азерски газ бъде вкарано в България, цената на пазара може да намалее с около 10%-15%, прогнозира Делчев.

Заради конюнктурата на световните пазари, цената на азерския газ е по-ниска в момента от доставките от Русия, но ситуацията бе обратната преди година и половина, каза Делчев и изрази опасения, че интерконекторът може да бъде готов, когато ще има поскъпване на азерските доставки и "Булгаргаз" ще е задължен да купува цялото количество.

"Булгаргаз" не импровизира - това е силно регулиран бизнес и ние следваме строго наредбите на КЕВР", каза Делчев в коментар за цените в страната и обясни, че първоначалното заявление за увеличение на цената през следващия месец трябва да се изготвя до средата на предходния и е базирано на пазарни данни от първата половина на месеца. Ситуацията се променя до края на месеца с актуалните данни, обясни той. 

"КЕВР де факто следи дали ние сме спазили буквата на закона - рядко КЕВР има аргументи да променя цената, която ние сме предложили, защото тя се базира на пазарни данни." 

"Булгаргаз" очаква печалба около 100 млн. лв. за изминалата година, но е прехвърлила ползи в българската икономика за 675 млн. лв (разликата между пазарните цени и цените на продажба от компанията) - разпределени сред клиентите на компанията, като торовата и стъкларската индустрия, металургията.

Светослав Делчев е финансов експерт, магистър по "Финанси и инвестиции" от Техническия университет в Берлин, с над петнадесет години опит във финансовия и банков сектор в България.

Как може да се развие ситуацията с газовите доставки за България при евентуален конфликт в Украйна, до каква степен е пълно газохранилището в Чирен може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.