Прогнозата за времето и увеличените доставки продължиха спада в цената на газа

Решението на Индонезия да спре износа на въглища може да засили нуждите от LNG в Азия

13:13 | 3 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на природния газ в Европа започнаха годината, удължавайки резкия си спад, наблюдаван през последния месец, тъй като нарастващите доставки облекчиха опасенията от прекалено ниски налични количества през зимата.


Референтният европейски газ за "Месец напред" спадна с цели 6,2% до 66 евро за мегаватчас в понеделник, падайки за девети ден в най-дългата поредица от понижения от седем години. Повече втечнен природен газ се насочва към Европа, докато по-ниските температури ще намалят търсенето на горивото.

Европейският газ падна с почти 30% миналия месец след висока волатилност, като цените се повишиха до рекордно високи нива преди Коледа на фона на намаляващите руски доставки. Цените паднаха рязко, когато все повече американски танкери започнаха да се обръщат към Европа, което донесе облекчение на пазарите.

Търговията с газ във Великобритания на ICE Futures Europe беше затворена за празниците.

Европейските цени на газа бяха „притиснати от по-ниското търсене на отопление (тъй като температурите се покачиха значително над нормалните) и по-високите доставки на втечнен природен газ“, се казва в доклад на Engie EnergyScan в понеделник. „Намаляването на вноса на втечнен природен газ от Азия доведе до силно увеличение на потоците на LNG към Европа през декември."

Облекчаването на цените води до намаляване на цените на електроенергията, като германската електроенергия за следващата година се понижава с 0,5% до 119,5 евро на борсата EEX. Разрешителните за въглеродни емисии бяха стабилни на 80,7 евро на тон.

Световният износ на втечнен природен газ скочи до рекорд миналия месец, тъй като рафинериите увеличиха производството, а комуналните услуги увеличиха вноса, за да попълнят запасите си, според данните за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. Катар, САЩ и Австралия - тримата най-големи износители на суперохладено гориво в света - увеличиха производството през декември в сравнение с предходната година. 

цени газ

В южните и централните части на континента тази седмица се прогнозират необичайно ниски температури, съобщиха от Maxar в понеделник. Под нормалните температури се очаква в северната част на региона в началото на следващата седмица, като тенденцията е за затопляне по-късно.

Въпреки това цените остават много по-високи от нормалните, след като миналата година се утроиха. Високите цени на газа предизвикаха скок на инфлацията, принудиха индустриите да ограничат производството и предизвикаха колапса на много доставчици на електроенергия.

"Газпром" увеличи износа за основните си купувачи в Европа, Турция и Китай миналата година, но потоците останаха под нивата преди Covid, тъй като производителят ограничи доставките за Европа като цяло, на фона на най-тежката енергийна криза на континента от десетилетия.

Износът на Русия беше внимателно следен, тъй като ограничените доставки в Европа доведоха цените до рекордно покачване. Руската компания изпращаше само толкова газ на клиенти от ЕС, колкото бе задължена по дългосрочни договори.

Доставките на газ в Германия през руската връзка "Ямал-Европа" са спрени вече 14 дни, което допълнително засили несигурността.

Индонезия, най-големият износител на термични въглища в света, спря в събота доставките на въглища през януари, за да осигури намаляващите доставки за местни електроцентрали. 

Решението може да увеличи нуждите от LNG от Китай, Индия, Япония и Южна Корея, които заедно получиха 73% от износа на индонезийски въглища през 2021 г., според Engie EnergyScan.