Интелигентните оръжия са все по-близо до употреба в САЩ

Пръстови отпечатъци и приложения за деактивиране са големите плюсове, но опасенията за хакерски атаки остават

19:00 | 14 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Персонализираните умни оръжия, с които могат да стрелят само проверени потребители, най-накрая могат да станат достъпни за потребителите в САЩ след две десетилетия на въпроси относно надеждността им и опасения, че ще доведат до нова вълна от държавни регулации, пише Ройтерс.

Четиригодишната компания LodeStar Works представи в петък 9-милиметровия си умен пистолет пред акционери и инвеститори в Бойс, Айдахо. Компания от Канзас, SmartGunz LLC, твърди, че представители на правоприлагащите органи провеждат бета-тестове на нейния продукт - подобен, но по-опростен модел.

И двете компании се надяват да имат продукт, който да се предлага на пазара през тази година.

Съоснователят на LodeStar Гарет Глейзър заяви, че се е вдъхновил, след като е чул твърде много истории за деца, застреляни, докато са си играли с оставено без надзор оръжие. Умните оръжия могат да спрат подобни трагедии, като използват технология за удостоверяване на самоличността на потребителя - деактивират оръжието, ако някой друг се опита да стреля с него.

Те биха могли също така да намалят броя на самоубийствата, да направят изгубените или откраднати оръжия безполезни и да осигурят безопасност за полицаите и надзирателите в затворите, които се страхуват от отнемане на оръжието.

Опитите за разработване на интелигентни огнестрелни оръжия обаче са в застой: Smith & Wesson (SWBI.O) получи бурен отпор, продуктът на германска компания беше хакнат, а законът на Ню Джърси, насочен към популяризиране на умните оръжия, предизвика гнева на защитниците на Втората поправка.

Пистолетът LodeStar, предназначен за купувачи, които за първи път купуват оръжие, ще се продава на дребно за 895 долара.

Изпитателната стрелба с пистолета LodeStar пред камерите на Ройтерс не беше съобщена другаде. Служител на стрелбището стреля с оръжието, прототип от трето поколение, при различни настройки без проблеми.

Глейзър призна, че ще има допълнителни предизвикателства пред мащабното производство, но изрази увереност, че след години на опити и грешки технологията е достатъчно напреднала и микроелектрониката в пистолета е добре защитена.

"Най-накрая чувстваме, че сме в точката, в която... можем да станем публични", каза Глейзър. "Вече сме там."

Повечето ранни прототипи на интелигентни оръжия използват или отключване с пръстов отпечатък, или технология за радиочестотна идентификация, която позволява на оръжието да стреля само когато чип в оръжието се свърже с друг чип, носен от потребителя в пръстен или гривна.

LodeStar интегрира както четец за пръстови отпечатъци, така и чип за комуникация в близко поле, който се активира от приложение за телефон, плюс блокче за ПИН код. Пистолетът може да бъде оторизиран за повече от един потребител.

Четецът на пръстови отпечатъци отключва пистолета за микросекунди, но тъй като може да не работи при намокряне или други неблагоприятни условия, ПИН кодът е предвиден като резервен вариант. LodeStar не демонстрира работата на чип за комуникация в близко поле (NFC), но той би действал като втори резервен вариант, като активира пистолета точно толкова бързо, колкото потребителите могат да отворят приложението на телефоните си.

SmartGunz не казва кои правоприлагащи органи тестват неговите оръжия, които са защитени чрез радиочестотна идентификация. В момента SmartGunz разработва модел, който да се продава на цена 1795 долара за правоприлагащите органи и 2195 долара за цивилни лица, заяви Том Холанд, сенатор от Демократическата партия в щата Канзас, който е съосновател на компанията през 2020 г.

Базираната в Колорадо компания Biofire разработва интелигентен пистолет с четец за пръстови отпечатъци.

Скептиците твърдят, че умните оръжия са твърде рисковани за човек, който се опитва да защити дома или семейството си по време на криза, или за полицията на терен.

Националната фондация за стрелкови спортове (NSSF), търговска асоциация на производителите на огнестрелни оръжия, заявява, че не се противопоставя на умните оръжия, стига правителството да не наложи задължителна продажба.

"Ако получавах по един лев за всеки път в кариерата си, когато чуех някой да казва, че скоро ще пусне на пазара т.нар. умен пистолет, вероятно вече щях да съм пенсионер", казва Лорънс Кийн, старши вицепрезидент на NSSF.

Оръжията, които ще бъдат пуснати на пазара, могат да задействат закона от 2019 г. в Ню Джърси, който изисква всички оръжейни магазини в щата да предлагат умни оръжия, след като станат достъпни. Законът от 2019 г. замени закон от 2002 г., който забраняваше продажбата на всякакви пистолети, с изключение на интелигентните оръжия.

"Насрещната страна сложи край на действията си, защото използват умните оръжия, за да забранят всичко, което не е умно оръжие", каза Скот Бах, изпълнителен директор на Асоциацията на клубовете за пушки и пистолети в Ню Джърси. "Това събуди собствениците на оръжия".

Когато през 1999 г. Smith & Wesson се ангажира да насърчава разработването на интелигентни оръжия, наред с други мерки за безопасност на оръжията в споразумение с правителството на САЩ, Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия предприе бойкот, който доведе до спад в приходите.

През 2014 г. германската компания Armatix пусна на пазара умен пистолет 22 калибър, но той беше изтеглен от магазините, след като хакери откриха начин да заглушат дистанционно радиосигналите на пистолета и с помощта на магнити да изстрелят с оръжието, когато то би трябвало да е заключено.