Сливка: Microsoft трябва да продаде Office и Windows, за да стимулира бизнеса с облачни услуги

Новата звезда е облака Azure, смята Бен Сливка, бившият изпълнителен директор на Microsoft

21:00 | 12 януари 2022
Обновен: 22:01 | 12 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Microsoft трябва да се раздели с Windows и Office, за да даде тласък на разрастващия се облачен бизнес, заяви в интервю за CNBC бившият изпълнителен директор Бен Сливка.

"Най-правилното нещо вероятно е да заложим бъдещето си на облака", каза Сливка, някогашен търговски генерален мениджър на Microsoft.

Инфраструктурата на облака Azure, която организациите използват за захранване на приложения, се превърна в звездата на компанията и в най-сериозната конкуренция до момента срещу водещата на пазара Amazon Web Services.

Впечатляващият ръст на Azure стимулира подновяването на инвеститорския интерес към технологичната компания, десетилетия след нейната доминация в областта на операционните системи и програмите за управление на работния процес. Акциите на Microsoft поскъпнаха с 51% през 2021 г. в сравнение с около 27% за индекса S&P 500.

Azure

Сливка, който притежава 100 акции на Microsoft, заяви, че не би искал вътрешните конфликти да попречат на по-нататъшния растеж на Azure. Той цитира неуспешната история на Microsoft в областта на мобилните устройства, когато тя загуби от Apple и Google.

"Хората, управляващи бизнеса с Windows, поставиха хората, работещи с мобилни операционни системи, в кутия и ограничиха възможностите им", каза той. "Те имаха своя малък бутон "Рестарт" и всички останали глупости... Microsoft рестартира мобилната си стратегия три пъти. Накрая производителите на мобилни телефони и разработчиците просто се отказаха."

Бен Сливка сформира екипа на Internet Explorer, след като се присъединява към Microsoft през 1985 г. и напуска компанията през 1999 г.

През 2015 г. Microsoft отписа активи на стойност 7,6 млрд. долара, свързани с придобиването на устройства и услуги на Nokia на стойност 9,5 млрд. долара. Четири години по-късно тя спря поддръжката на Windows 10 Mobile, след като пазарният ѝ дял спадна под 1%.

През изминалите години Microsoft беше готова да се раздели с части от бизнеса си. През 2015 г. компанията разтовари активите на Bing за картографиране на Uber, а през следващата година се съгласи да продаде активите на Nokia за функционални телефони на Foxconn и HMD Global за 350 млн. долара и отдели компанията за изображения Vexcel.

Обратната страна на медала

Малко анализатори обаче изглежда са съгласни с гледната точка на Сливка.

Windows

Windows и Office продължават да се радват на лидерски позиции на своите пазари днес и тези продукти помагат за привличането на клиенти към Azure, казват анализаторите. В последния си годишен доклад за пазара изследователят на технологичната индустрия Gartner твърди, че големите компании избират Azure, след като са изградили доверие в Microsoft в продължение на много години.

"Доброто име, което Microsoft е изградила с течение на времето, все още представлява много изгодно бъдеще за Azure", каза в интервю анализаторът на Wells Fargo Майкъл Турин. 

В същото време хората биха искали да могат да инвестират в по-подредена облачна компания, каза той. Мнозина в технологичната индустрия и на Уолстрийт спекулираха например за отделянето на AWS от Amazon, въпреки че компанията многократно е заявявала, че няма такива планове.

В бележка от ноември, която включваше еквивалент на рейтинг "купувай" за Microsoft, Турин изчисли, че Azure ще надмине AWS по пазарен дял през 2028 г. Той определи пазарна стойност от 3 трилиона долара за цялата компания в края на 2023 г. - като печелившият Azure ще струва половината от тази сума.

Небезизвестната Wells Fargo разкри план за използване на Azure, както и на облака на Google, през септември. По това време беше цитиран Джъдсън Алтоф, главен търговски директор на Microsoft, който заяви, че производителят на софтуер има "дългогодишни отношения" със 169-годишната Wells Fargo.

Нещо повече, освобождаването от Windows и Office би имало големи последици за приходите на Microsoft. Повече от една трета от приходите за третото тримесечие са получени от продуктите Office, облачните услуги (без Azure) и Windows.

Те са и изключително печеливши. Анализатори от UBS през ноември изчислиха, че 12% от общите приходи на Microsoft ще идват от Windows и че те ще допринасят за около 17% от общия брутен марж.

От години Microsoft увеличава брутния марж на Azure, но анализаторите не смятат, че той все още се доближава до нивата на Windows.

Засега Microsoft отказва да коментира перспективата за отделяне на Windows и Office, твърдят от CNBC.

Този материал не е препоръка за инвестиционно решение.