Как зелените акции се провалиха през 2021 г., изоставайки дори от авиокомпаниите

В известен смисъл зелените акции плащат цената на минали успехи

17:14 | 3 януари 2022
Обновен: 19:48 | 3 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ако сте мислили, че е невъзможно да се справите по-лошо от индустрия, ударена от уникална глобална спешна здравна ситуация, 2021 г. се оказа учудващо лоша за акциите на компании за възобновяема енергия.

Последователните избухвания на пандемията нанесоха многократни удари на надеждите за възраждане на полетите и туризма. Пътуванията и отдихът бяха най-лошо представящият се сектор в индекса Europe Stoxx 600 тази година, като пропуснаха ралито, което изстреля акциите в региона до последователни рекорди.

И все пак авиокомпаниите всъщност са превъзхождали зелените акции през 2021 г., въпреки тазгодишните обещания на правителствата да намалят емисиите на парникови газове и да инвестират сериозно в чиста енергия. Показателят за най-големите и най-ликвидни европейски акции в сектора на възобновяемата енергия намаля с 20% през 2021 г., точно когато Stoxx 600 приключваше годината близо до рекордно високи нива.

green stocks

Deutsche Lufthansa AG е загубила около една пета от стойността си през 2021 г., докато собственикът на British Airways - International Consolidated Airlines Group - отчете спад от 12%. Колкото и разочароващо да изглеждат, такава възвръщаемост изглежда невероятно добра в сравнение със спадовете от 37% за Siemens Gamesa Renewable Energy и 33% за шампиона на офшорните вятърни паркове Orsted A/S.

След като акциите ѝ поевтиняха с почти една трета през 2021 г., Vestas Wind Systems предупреди, че предстоят още проблеми на фона на покачващите се цени на суровините и проблемите във веригата на доставки, които нарушиха производството. Но цената на суровините не е единствената причина за ниската възвръщаемост.

В известен смисъл зелените акции плащат цената на минали успехи, тъй като поскъпването през 2019 г. и 2020 г. изстреля техните оценки в стратосферата. Така че голяма част от добрите новини за обещанията на правителствата да насочат икономиките си към нисковъглероден модел вече са включени в оценките им.

Дори след тазгодишния спад в цената на акциите, Siemens Gamesa се търгува на ниво 52 пъти повече от очакваната печалба за следващата година, а Vestas - 45 пъти. Това се сравнява с 15,7 пъти за Stoxx 600.

green stocks

Стратезите от BlackRock Inc. до Goldman Sachs Group Inc. и Societe Generale може и да казват, че декарбонизацията предоставя безпрецедентни възможности за инвеститорите, но краткосрочните проблеми остават.

Оценките на „зелените акции все още са завишени“, се казва в бележка на стратезите на Bloomberg Intelligence Тим Крейгхед и Лоран Дуйе. „По-ниските очаквания за продажбите и по-високите цени на стоманата оказват натиск върху печалбите на вятърните турбини.“